Αμνηστία, αλλά και δυνατότητα κάλυψης του πόθεν έσχες για μελλοντικές αγορές ή δαπάνες διαβίωσής τους, δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους έχουν φοροδιαφύγει, ακόμη και αν έχουν υποπέσει σε αδικήματα λαθρεμπορίου τα οποία τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα, με τη νομιμοποίηση των καταθέσεων τους σε τράπεζες του εξωτερικού ή της Ελλάδα.
Η αμνηστία προβλέπεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την «εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και επενδύσεων και την φορολογική συμμόρφωση», το οποίο τέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=5100.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκρύψει από την Εφορία εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, να τα δηλώσουν με αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις και, εφόσον μεν τα έχουν καταθέσει σε τράπεζες στο εξωτερικό, να πληρώσουν επί των κεφαλαίων αυτών φόρο μόλις 15% χωρίς κανένα πρόστιμο, τόκο ή προσαύξηση, εφόσον δε τα έχουν τοποθετήσει σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στο εσωτερικό της χώρας να πληρώσουν φόρο 30%, επίσης χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση (πρόσθετο φόρο, πρόστιμο, τόκο ή προσαύξηση).
Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν και από κάθε ποινική κύρωση για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο 15% ή 30% θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα υπάγεται στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες» καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση νομιμοποίησης κεφαλαίων εσωτερικού λήγει στις 31-7-2015.
Στους φορολογούμενους που μπορούν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις αμνήστευσης φορολογικών αδικημάτων, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και όσοι βρίσκονται στις διάφορες λίστες – Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Μεγάλης Βρετανίας – καθώς και όσοι βρίσκονται στη λίστα με εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.
Ουσιαστικά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και του εξωτερικού που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τις λοιπές φοροελεγκτικές αρχές της χώρας.