Οι ανατροπές στο συνταξιοδοτικό – Ποιες επικουρικές… ψαλιδίζονται

της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Την πρόθεσή του να καταθέσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, εξέφρασε χθες ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η κυβέρνηση έχει στόχο το νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Enikonomia», η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προσπαθήσει έως την Παρασκευή να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα με τους εκπροσώπους των δανειστών με την πλήρη ποσοτικοποίηση όλων των παρεμβάσεων.

Το μείγμα των παρεμβάσεων περιλαμβάνει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στα μερίσματα και στα εφάπαξ καθώς και πιθανότατα ταχύτερη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, την οποία όπως υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος εξετάζουν οι δανειστές, θα συνδυαστούν με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και χρήση της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Στο τραπέζι έχουν κατατεθεί πολλά διαφορετικά σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως η αύξηση τους κατά 1,5 μονάδα (0,75 οι εργοδότες και 0,75 οι εργαζόμενοι) για μια τριετία ή η αύξηση τους κατά 1 μονάδα (0,5 οι εργοδότες και 0,5 οι εργαζόμενοι ) για έξι χρόνια. Σε κάθε περίπτωση εάν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης εμφανίσει έλλειμμα, αυτό θα καλύπτεται από το αποθεματικό του ταμείου.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να φτάσουν τα 300-350 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα θιγεί μόνο το 10% από το σύνολο των συνταξιούχων, περίπου 260.000 ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα δε, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα υπάρχει και προστασία των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικά από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έως 1.300 ευρώ.
«Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ ξεκαθάρισε πως η σταδιακή του κατάργηση προβλέπεται στο Μνημόνιο, και έχει ψηφιστεί και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί εάν οι μείωση του αριθμού των δικαιούχων θα γίνει με ταχύτερο ρυθμό, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν οικονομικά κενά.

Ακόμη μεταξύ των δομικών αλλαγών που προτείνονται είναι η νέα κλίμακα με τους συντελεστές αναπλήρωσης των νέων κύριων συντάξεων που σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως υψηλόμισθων, θα φέρει μειώσεις έως και 30% σε σχέση με τις συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα.

Σε περίπτωση που επανυπολογιστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις με την νέα κλίμακα, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα περιοριστεί κατά 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η προσωπική διαφορά που θα διαπιστωθεί θα προστατευτεί και πέρα από το 2018.

«Η προστασία των κυρίων συντάξεων είναι πλήρης. Όχι απλώς καμιά τους δεν θα μειωθεί, αλλά μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν και να αυξάνονται, όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακόμη ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα πληρώνει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, εκτίμησε ότι – παρά τους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι συντάξεις τους – θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη σε ποσοστό 80%.

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι σε κάποιους σφαλισμένους η σύνταξη θα αυξηθεί:

Exit mobile version