Θυγατρική της KfW χρηματοδοτεί ελληνικές επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες αγορές

Η γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (DEG), θυγατρική της Γερμανικής KfW, ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας σε αυτές τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν διεθνή έργα και εξαγωγές, να αναπτύξουν οικονομικές συνεργασίες και να επενδύσουν στις Αναπτυσσόμενες Αγορές και τις Νέες Βιομηχανικές Χώρες (NIC), δήλωσε ο Πρόεδρος της τράπεζας Μπρούνο Βεν.

Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, ο κ. Βεν τόνισε ότι η Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης το 2015 εδραίωσε τον ρόλο της ως πρώτου παγκοσμίως χρηματοδότη σε επενδύσεις για το περιβάλλον, το κλίμα και την ενέργεια, αυξάνοντας τα διαθέσιμα κεφάλαια κατά 11% στα 29,5 δισ. ευρώ, έναντι 26,6 δισ. ευρώ το 2014

Ο κ. Βεν σημείωσε ότι ο τουρισμός, το περιβάλλον, η διαχείριση υδάτων, η γεωργία και η κλωστοϋφαντουργία, είναι τομείς όπου μπορούν οι Έλληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν σε κράτη της Αφρικής. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής παρά τα πολλά αποτρεπτικά στοιχεία και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ένα σταθερό οδικό χάρτη από τον Ιούλιο και μετά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων – μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη συμφωνία – και ότι έχουν κλείσει ήδη επιτυχώς δύο πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Με τη συμπλήρωση αυτού του οδικού χάρτη λύνονται σημαντικά θέματα, όπως η σταθερότητα στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, και η περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Για την ύφεση, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι περιορίστηκε το 2015 και συνεπώς έχει δημιουργηθεί καλή αφετηρία για το 2016, με δυνατότητα επιστροφής στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Για την ώθηση στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, όπως είπε, προωθείται το αναπτυξιακό σχέδιο από τον Απρίλιο, ο αναπτυξιακός νόμος είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και προβλέπει, μεταξύ άλλων, σταθερό φορολογικό περιβάλλον – ενώ με το νέο ΕΣΠΑ, το βάρος πέφτει στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων από τη Γερμανία

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός, ανέφερε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις και το μεταναστευτικό έχουν επιφέρει αύξηση του κόστους μεταφορών και ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων από τη Γερμανία. «Δεν μπορεί η επιχειρηματικότητα να περιμένει την εξουθενωτική αξιολόγηση των εταίρων μας. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς, πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις. Να αποφασίσουμε όλοι αν θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα» κατέληξε ο ίδιος.

Μια ελληνική εταιρεία στο Μπαγκλαντές

Ο κ. Σουμάχα, σύμβουλος του κοινοβουλευτικού υφυπουργού του ομοσπονδιακού υπουργείου οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης Χανς Φούχτελ, ανέφερε ένα παράδειγμα για να δείξει τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως είπε, σε πρόσφατο ταξίδι του ο κ. Φούχτελ στο Μπαγκλαντές επισκέφθηκε ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που χρηματοδοτείται από το γερμανικό ταμείο, και του κίνησε το ενδιαφέρον ότι η βιομηχανία λειτουργεί με μηχανήματα ελληνικής κατασκευής (συγκεκριμένα ανέφερε ότι ήταν της εταιρείας «Σκλάβας»). Αν υπάρχουν τόσο καλές άγνωστες εταιρείες, συνέχισε ο ίδιος, τότε έχει νόημα να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό το παράδειγμα και να υπάρξει μια συνεργασία για να προωθηθούν προϊόντα και υπηρεσίες από την Ελλάδα, προκειμένου να επενδύσουν σε υπό ανάπτυξη κράτη.
Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το Επιμελητήριο, ώστε να αναδειχθεί σε πόλο καινοτομικής ανάπτυξης και εξωστρεφούς επιχειρηματικής δράσης. «Στόχο έχουμε, να δώσουμε την ευκαιρία στο ελληνικό επιχειρείν να αναπτυχθεί και πέρα από το ελληνογερμανικό πλαίσιο, αναζητώντας και νέες αξιόλογες επενδυτικές δυνατότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις Νέες Βιομηχανικές Χώρες, όπως είναι αυτές στη Ν.Α. Ασία, στην Αφρική και σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής» τόνισε ο κ. Κελέμης, για να προσθέσει ότι «μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν ένα «πρώτο κανάλι επικοινωνίας», ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να δραστηριοποιηθούν με γνώμονα την εξωστρέφεια, εξαγωγικά και επενδυτικά προς όφελός τους».

 

Exit mobile version