Θρίλερ με τη ρευστότητα, τελεσίγραφο για τις μεταρρυθμίσεις

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Νέα προθεσμία μέχρι και την Δευτέρα πήρε η Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση της για την συμφωνία γέφυρα με την οποία θέλει να αντικαταστήσει το μνημόνιο.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού η ελληνική πλευρά προσήλθε χωρίς να μπορεί να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο για την επόμενη περίοδο.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο μέρος και στο έντονο ενδοκυβερνητικό διάλογο που αναπτύσσεται τόσο για το είδος όσο και για μέγεθος των μέτρων.

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάριζε χθες ότι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση η Ελληνική πρόταση να περιέχει υφεσιακά μέτρα.

Με άλλα λόγια νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογικά μέτρα που θα πλήττουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Την ίδια ώρα η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το καθεστώς του ΦΠΑ σε κάποια τουριστικά νησιά.

Αν και η ιδέα είχε ξανακουστεί, το τελευταίο 24ωρο καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια το θέμα να «μαζευτεί» και να μείνει και η προσπάθεια για να αναμόρφωση του καθεστώτος για το βασικό έμμεσο φόρο να περιοριστεί στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS.

Θολό είναι ακόμη το τοπίο για το πότε και πως θα γίνει η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το φόρο ακίνητης περιουσίας , η αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ και η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών.

Το ίδιο ανοιχτά είναι θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό ,εργασιακά αλλά και το κρίσιμο για την Κυβερνητική πολιτική θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Η ιδέα τα έσοδα ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά να κατευθύνεται στην κοινωνική πολιτική και την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος είναι πολύ μακριά από το πνεύμα του προηγούμενου προγράμματος.

Κρίσιμο θέμα παραμένει το ποια τελικά θα είναι η στάση των εταίρων και δανειστών μας στο τομέα των δημοσιονομικών στόχων και ειδικά αυτού ,του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το θέμα θα εξεταστεί σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Μια νέα πρόβλεψη που θα είναι μεγαλύτερη από τα 2,5 δις ευρώ που έβλεπε ως κενό η τρόικα το 2014 θα πρέπει να καλυφθεί από νέα μέτρα , κάτι που δεν θέλει να ακούει καθόλου η Κυβέρνηση.

Με δεδομένα όλα αυτά το νέο ραντεβού έχει κλειστεί για την ερχόμενη Δευτέρα .. Αν η πρόταση είναι έτοιμη τότε θα συγκληθεί άμεσα το Eurorgroup.

Αν περάσει και από εκεί η ελληνική πρόταση τότε η Ελλάδα θα μπορεί να ελπίζει σε μια πρόωρη χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ.

 

Θρίλερ με την ρευστότητα

Στο μεταξύ θα συνεχίζεται για την Ελληνική Κυβέρνηση το θρίλερ της έλλειψης ρευστότητας με την ΕΚΤ και την ΕΕ να μένουν σταθεροί στις θέσεις τους για χρηματοδότηση έναντι δεσμεύσεων.

Η ευκαιρία που δόθηκε με την επιστροφή των 1,2 δις ευρώ από τα χρήματα του EFSF για παραπέμφθηκε στο απώτερο μέλλον και σε μια επανεξέταση του ελληνικού αιτήματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η ΕΚΤ αύξησε χθες την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA αλλά κατέστησε «νομικά δεσμευτική» για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες την απαγόρευση στην αύξηση έκθεσής τους σε έντοκα του ελληνικού δημοσίου.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τον Απρίλιο 450 εκ ευρώ στο ΔΝΤ 200 εκ ευρώ σε τόκους ενώ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει μέσα στο μηνά έντοκα γραμμάτια ύψους 3,8 δις ευρώ.

Exit mobile version