Του Τάσου Δασόπουλου
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση για το ελληνικό θέμα, όπου για πρώτη φορά, απαιτήσεις δεν έχουν μόνο οι δανειστές αλλά και η Ελλάδακαι μάλιστα, την στιγμή που ΕΕ και ΔΝΤ, βλέπουν με άλλο μάτι την επόμενη μέρα για την Ελλάδα.
Tην ίδια ώρα, μεγάλος εχθρός της Αθήνας είναι ο χρόνος, που δεν υπάρχει. Στην παρούσα φάση, νέο χρονικό ορόσημο έχει τεθεί το Eurogroup της Πέμπτης. Αν ξεπεραστεί και αυτό το χρονικό όριο, οι ήδη μεγάλες πιέσεις από τους πιστωτές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, με τα σενάρια χρεοκοπίας εντός του ευρώ να πληθαίνουν, μέρα με την μέρα, υποκινούμενα κυρίως από την Γερμανία.
Οι απαιτήσεις και των δύο πλευρών θα ξαναμπούν από σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με το σύνολο των εκπροσώπων των δανειστών. Είναι σαφές, ότι η ελληνική ομάδα, με επικεφαλήw τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, έχουν ως στόχο να πετύχουν, σε πρώτη φάση, την έγκριση των τρών θεσμών για ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος, κατά την οποία βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από τους δανειστές.
Πριν γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να βγει ο «λογαριασμός» για το 2015 και το 2016. Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική αντιπροσωπεία μεταφέρει στις Βρυξέλλες μια νέα αναθεωρημένη πρόταση με πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δις ευρώ, που εκτιμάται ότι κλείνει την απόσταση στα δημοσιονομικά και παρέχει δεσμεύσεις ακόμη και για τις “κόκκινες γραμμές”, όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα, μπορεί να χαρακτηριστεί ημέρα προετοιμασίας, καθώς πληροφορίες θέλουν την ελληνική ομάδα να παρουσιάζει σε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση της ελληνικής πλευράς. Πάντως και χθες ξεκαθαρίστηκε, ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να εγκριθούν μόνο από την Κομισιόν και θα πρέπει να τεθούν σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης, ώστε να ελεγχθούν και από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Το ρόλο αυτό θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων για το ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και ενδεχομένως και εκπρόσωπο της ΕΚΤ, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες ,
Στο μεταξύ βέβαια, τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες, θα συνεχίζουν τις επιμέρους επαφές για την λείανση των διαφορών .