Οι ενεργειακές υποδομές, η βιώσιμη εκβιομηχάνιση, η στρατηγική σημασία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του 3ου πάνελ του συνεδρίου το οποίο συντόνισε ο εκδότης της Realnews και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), Νίκος Χατζηνικολάου.
Των Δημήτρη Χριστούλια και Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης ανήγγειλε ότι «έρχονται αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι καταναλωτές στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)». Όπως τόνισε «θα γίνει πιο άμεσο και θα αφορά περισσότερο τον πολίτη, ενώ πρόσθεσε ότι τα ανταποδοτικά τέλη είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων στις περιοχές όπου εγκαθίστανται οι μονάδες αυτές».
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η επανάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών δεν πρόκειται να αντιστραφεί γιατί είναι πλέον ο οικονομικότερος τρόπος για την παραγωγή ενέργειας ακόμη και αν δεν ληφθούν υπόψη τα κόστη των περιβαλλοντικών καταστροφών όπως αυτή που συνέβη πρόσφατα στη Βαλένθια. Πρόσθεσε ότι η συνέχιση της ανάπτυξης των ΑΠΕ χωρίς να συμβαδίζει αντίστοιχα η εγχώρια ζήτηση σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε υπερβάλλουσα ενέργεια, μηδενικές τιμές και περικοπές στην απορρόφηση της πράσινης ενέργειας. Επίσης ανέφερε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει και υλοποιεί μια πολιτική ότι οι ΑΠΕ αποτελούν την ισχυρή και κυρίαρχη διέξοδο για την λύση των ενεργειακών μας θεμάτων. Έχουμε προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα στην εγκατάσταση ΑΠΕ. Το μέλλον που έρχεται θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και δύσκολο ταυτόχρονα σε σχέση με την εγκατάσταση των ΑΠΕ. Αν έχεις άφθονη και φθηνή ενέργειας μπορείς να προσεγγίσεις data centers. Μπορείς να χτίσεις βιομηχανικές και αγροτικές επενδύσεις στην βάση της φθηνής ενέργειας και με αυτόν τον τρόπο να αλλάξεις το μακροοικονομικό προφίλ της χώρας». Υπογράμμισε τέλος ότι τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, ενίσχυση των διασυνδέσεων και πιο ποιοτικό μείγμα ΑΠΕ που θα περιλαμβάνει περισσότερα αιολικά.
Στην συνέχει τον λόγο έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΜΑΕ, Κωνσταντίνος Μαύρος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αυτή την στιγμή η Ελλάδα ξεπερνάει το 60% του μείγματος που είναι πράσινο. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει μια τοπική υπερδύναμη αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως είναι ο ήλιος και ο αέρας. Το μέλλον είναι μόνο πράσινο. Πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση γιατί οι βιομηχανίες γίνονται πιο ανταγωνιστικές. Επίσης αναφέρθηκε και στις επενδύσεις σε δίκτυα».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της ΗΡΩΝ Ενεργειακή ΑΕ, Κώστας Μπασλής ανέφερε ότι «η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς χαρακτηρίζεται από εξομάλυνση και μετάβαση σε μια πράσινη ενεργειακή πραγματικότητα». Επίσης αναφέρθηκε και στους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας από τους καταναλωτές. Η επόμενη ημέρα είναι μια πορεία με μικρότερο ενεργειακό κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές».
O Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας, Ελληνικά Πετρέλαια ΔΕΠΠΠΑΕ της Helleniq Energy, Στυλιανός Α. Κυριάκου μίλησε για επενδύσεις με στόχο τα περιβαλλοντικά οφέλη. Επίσης αναφέρθηκε στα πράσινα καύσιμα με βιολογική πρώτη ύλη, παραγωγή πράσινου υδρογόνου ενώ τόνισε ότι έχουν γίνει και μελέτες για να παραχθούν στο μέλλον συνθετικά καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον.
Ο CΕΟ της IGI Poseidon, Fabrizio Mattana επισήμανε από την πλευρά του ότι «η ενεργειακή μετάβαση θα πάρει περισσότερο χρόνο. Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι σε φάση μετάβασης. Οι χαμηλές τιμές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Υποδομές υπάρχουν, έχουν γίνει επενδύσεις και μπορεί να υπάρξει ένα βιώσιμο σύστημα ενέργειας. Βλέπω ευκαιρίες για επενδύσεις και υποδομές για το φυσικό αέριο». Και πρόσθεσε: «Σήμερα σε σχέση με πριν από 2 χρόνια είμαι σε πιο ασφαλή θέση να σας μιλώ για το φυσικό αέριο. Το ζήτημα είναι να έχουμε επαρκείς ποσότητες και αυτές δεν είναι επαρκείς. Πρέπει να σκεφτούμε αυτές τις υποδομές να είναι ευέλικτες. Πρέπει να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις επενδύσεις και να έχουμε ευέλικτο φυσικό αέριο. Η Ελλάδα έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο».
Από την πλευρά το ο Head of Carbon Storage της Energean, Νικόλαος Ρήγας ανέφερε ότι είτε θα απανθρακοποιήσουμε την βιομηχανία μας είτε θα εξαφανιστούμε εξηγώντας ότι η μοναδική λύση είναι η δέσμευση της παραγωγής. «Ναι μεν κοστίζει η δέσμευση, ωστόσο το ερώτημα είναι θέλουμε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας;» τόνισε ο κ. Ρήγας. Για το πως θα επηρεάσει συνολικά την ελληνική οικονομία μια τέτοια κίνηση, ο ίδιος είπε ότι: «ένα από τα βασικά στοιχεία που μια θέση αποθήκευσης μπορεί να κάνει είναι να αναπτύξει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινότητα. Έχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε πράσινα καύσιμα, αειφόρα καύσιμα και παράλληλα να αναπτύξουμε την τοπική κοινότητα».
O Group Vice Chairman της Copelouzos Group, Θωμάς Αχείμαστος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για το έργο που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. «Είναι ένα από τα πρώτα έργα που αφορούν διασυνδέσεις της Αφρικής με την Ευρώπη και θεωρούμε ότι είναι πρωτοποριακό» επεσήμανε. Για το πώς αυτό το έργο θα ωφελήσει την Ελλάδα, ο ίδιος είπε ότι: «Καταρχήν, η τιμή θα είναι ανταγωνιστική. Επίσης, η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται να πρασινίσει. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστική τιμή προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Φανταστείτε ότι ένας παγκόσμιος κλάδος όπως είναι η ναυτική βιομηχανία ή όπως είναι η αεροπορική βιομηχανία θα αλλάξουν άρδην αν έχουμε ανταγωνιστικές τιμές».
Ξιφαράς: Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Κωνσταντίνο Ξιφαρά στον Νίκο Χατζηνικολάου συζητήθηκε το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να καταστεί κομβικός παράγοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει, σαν ένας ευρωπαϊκός εταίρος ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και ακόμη και για τους γείτονες της μπορεί να είναι αυτή η χώρα που θα ανταπεξέλθει και θα βοηθήσει την κρίσιμη στιγμή, όπως είναι η βοήθεια που προσέφερε σε Βουλγαρία και Μολδαβία» Όσον αφορά τις στρατηγικές υποδομές και τον ρόλο της ΔΕΠΑ, ο ίδιος ανέφερε έχουν ήδη 3 εμβληματικές επενδύσεις.
Σχετικά με το αέριο, ο κ. Ξιφαράς ανέφερε: «η ΔΕΠΑ είναι η μοναδική ελληνική και μια από τις λίγες ευρωπαϊκές που έχει αποθηκεύσει αέριο. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φέρνει αέριο από πολλές διαφορετικές χώρες κα έχει τη δυνατότητα να μπορεί να είναι εντελώς ανεξάρτητη από οποιονδήποτε προμηθευτή και αν το αποφασίσει». Ο Κ. Ξιφαράς τόνισε επίσης τη διαρκή ενίσχυση της επιχειρησιακής εξωστρέφειας της ΔΕΠΑ, ενώ σχετικά με την πράσινη μετάβαση ο ίδιος ανέφερε ότι: «η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει σχεδιάσει και επενδύσει πάνω από 400 εκατ. Ευρώ σε έργα που αφορούν την πράσινη μετάβαση. Εντός του 2025 ελπίζουμε να έχουμε και άλλα ώριμα έργα».
Αναφορικά με την αγορά φυσικού αερίου, ο Κ. Ξιφαράς σημείωσε ότι «το φυσικό αέριο είναι πλέον στη συζήτηση σαν καύσιμο “γέφυρα”. Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει ένα κρίσιμο ρόλο και ας μην είναι καύσιμο βάσης, αλλά θα είναι εδώ. Η Ευρώπη έχει κάνει πάρα πολλά διαφορετικά βήματα για να υπάρξει απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο» τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Ερωτηθείς από τον Ν. Χατζηνικολάου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ηλεκτρική ενέργεια ο ίδιος είπε:
«Όλη μας η δραστηριότητα σαν καταναλωτές και σαν πολίτες είναι γύρω από τον ηλεκτρισμό. Επομένως η καταναλωτική συμπεριφορά θα πρέπει πρωτίστως να αλλάξει. Θα υπάρξει ένταση τα επόμενα χρόνια στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε.