5+2 μέτρα για το άνοιγμα της οικονομίας – Το σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Των Σ. Σταυροπιερράκου και Α. Μαυρούλη

Δέσμη επτά στοχευμένων μέτρων προς τις επιχειρήσεις, με κεντρικούς άξονες την αποφυγή λουκέτων αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης, είτε με διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας είτε με δημιουργία νέων, προγραμματίζει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο την άνοιξη, κατά το άνοιγμα της οικονομίας.
Τα μέτρα είναι έτοιμα σε μεγάλο βαθμό -τα πέντε εξ αυτών έχουν «κλειδώσει», ενώ η εφαρμογή των υπόλοιπων δύο θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των lockdown – και, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, αναμένεται να ανακοινωθούν με το άνοιγμα της αγοράς. Όπως επισημαίνουν στη Realnews στελέχη του οικονομικού επιτελείου, «οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και δεν θα δοθούν σε όλους, όπως γίνεται σήμερα, αλλά μόνο σε εκείνους που έχουν μεγάλη ανάγκη, για να μείνουν ζωντανοί». Συγκεκριμένα πρόκειται για:
1. Την κάλυψη των πάγιων δαπανών, με αιχμή την επιδότηση μισθών που θα είναι το κεντρικό μέτρο στήριξης, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα βιωσιμότητας επιχειρήσεων που κινδυνεύουν.
2. Το «κούρεμα» των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
3. Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
4. Παράταση για 6 μήνες του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
5. Ένα ευρύ πρόγραμμα κατάρτισης για τους εργαζομένους που βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναστολή σύμβασης. Η εφαρμογή των άλλων δύο παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, αλλά και από τον δημοσιονομικό χώρο που θα είναι διαθέσιμος.
6. Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αποσύρεται το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι, και προκρίνεται μια χαμηλότερη ποσοστιαία μείωση, πάντα με βάση την πορεία των εσόδων της εταιρείας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Οι παρεμβάσεις, εάν θα δρομολογηθούν τελικά, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είδαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019, ωστόσο κατάφεραν να έχουν κέρδη.
7. Υπό εξέταση συνεχίζει να βρίσκεται η παράταση ή όχι του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η διάρκεια του οποίου σχετίζεται άμεσα με τις υγειονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Η εφαρμογή των μέτρων κατά την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας, με τα σημερινά δεδομένα, θα έχει ως χρονικό ορίζοντα τον Μάιο, στην περίπτωση που τα περισσότερα από τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης επεκταθούν πέρα από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews



Exit mobile version