Quantcast
Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

δημοσιεύτηκε:

Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Μάριο Ντράγκι και αλλά και τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

«Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, που αφορά κυρίως τα πιο ευάλωτα στρώματα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης αλλά και τις επιχειρήσεις μας, και κυρίως τις πιο μικρές επιχειρήσεις μας, απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά μόνη της μία τέτοια κρίση. Γιατί όταν οι τιμές του ηλεκτρισμού, της θέρμανσης, αυξάνονται πέντε-έξι φορές, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τετραμερή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη με οικοδεσπότη τον Μάριο Ντράγκι και την φυσική παρουσία των πρωθυπουργών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Επισήμανε ότι οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. «Όπως ανέφερε και ο Πέδρο και ο Μάριο και ο Αντόνιο, κάθε χώρα έχει δρομολογήσει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Χθες, εμείς ανακοινώσαμε μια πρόσθετη δέσμη ρυθμίσεων, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε αθροιστικά οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το φθινόπωρο να πλησιάζουν τα 4 δισεκατομμύρια. Θα επαναλάβω, όμως, αυτό το οποίο είπαν και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί: οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Και γι΄ αυτό και προτείνουμε, σε πρώτη φάση, να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού» είπε.



Ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι όλοι πιστεύουν στις ελεύθερες αγορές, οι οποίες όπως είπε, πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. «Κι όταν αυτό ξεκάθαρα δεν συμβαίνει, όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα κάποιας κεντρικής ρύθμισης, κάποιας κεντρικής παρέμβασης. Αυτή είναι και η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση εισηγούμαστε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα» τόνισε.

«Δεν γίνεται σε επίπεδο διπλωματίας να απαντάμε από κοινού, και σωστά, στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά να μην συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας που πλήττεται από αυτήν. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που απειλεί την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Πρόκειται όμως και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα και στη δημοκρατία. Μπορεί αυτή η ενεργειακή κρίση να ξυπνήσει ξανά τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και ειδικά στη Μαριούπολη και ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει -όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης- να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες ημέρες, ως μια μικρή έμπρακτη στήριξη, όπως χαρακτηριστικά είπε, στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, όταν με το καλό, σύντομα ελπίζουμε, τελειώσουν οι εχθροπραξίες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.