Αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλούν σε λιανεμπόριο και εστίαση τα νέα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σφίγγοντας τον «κλοιό» στους ανεμβολίαστους.
Της Εύης Κατσώλη
Η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια και η επίσκεψη σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων μόνο με rapid test ή PCR αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για την καθημερινότητα όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά και για τους επαγγελματίες.
Πολλοί επιχειρηματίες μιλούν για μέτρα που «στοχοποιούν» εκ νέου τους δύο συγκεκριμένους κλάδους και πως στην ουσία «πληρώνουν εκείνοι το… μάρμαρο, καθώς χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για να πεισθούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο».
Η ανησυχία είναι μεγάλη και έντονη τόσο για την επισκεψιμότητα στα μαγαζιά όσο και για το ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα επηρεαστεί ο τζίρος και τα έσοδά τους. Προβλέπουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, ο οποίος έρχεται να λειτουργήσει «σωρευτικά» στις αντιξοότητες και τις ζημιές που έχουν… μαζέψει από τα προηγούμενα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί.
Ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ επισημαίνουν ότι «με τα νέα μέτρα ο κόσμος θα επιστρέψει στο delivery και το take away» και φοβούνται ότι θα υπάρξουν νέα λουκέτα στην εστίαση, καθώς αν μειωθεί κι άλλο ο τζίρος σε συνδυασμό με οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει, αλλά και τη γενικότερη ακρίβεια που πλήττει την αγορά ως προς τις πρώτες ύλες, την ενέργεια κλπ. απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Εκπρόσωποι του λιανεμπορίου θεωρούν άδικο το μέτρο καθώς, όπως επισημαίνουν, μιλώντας και στο enikos.gr, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά στα καταστήματα και υπογραμμίζουν ότι και από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη έχει ακουστεί ότι το λιανεμπόριο έχει συμβάλει στο ελάχιστο στην επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης.
Η απαίτηση να ελέγχονται από τα καταστήματα οι καταναλωτές, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη όπως λένε, ενώ τη χαρακτηρίζουν και «περίεργη» όταν σε πολλές άλλες περιπτώσεις με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου, όπως στα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α. δεν απαιτείται αυτή η προϋπόθεση των rapid test και του ελέγχου τους.
«Στοχοποιούμαστε για ακόμη μια φορά και δημιουργείται η αίσθηση της αδικίας» τονίζουν στο enikos.gr, παράγοντες της αγοράς, του λιανεμπορίου και της εστίασης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΦΟΥΝΗΣ (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών)
«Άδικες οι νέες εξαγγελίες – Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»
«Θεωρούμε τις εξαγγελίες των νέων μέτρων άδικες. Πρώτον, γιατί το λιανεμπόριο, όπως έχουν παραδεχτεί και από την κυβέρνηση, λειτουργεί τόσο καιρό με απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας με ευλάβεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Δεύτερον, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπεται κανονικά η είσοδος των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ, χωρίς να απαιτείται rapid test ή PCR, και όπως είναι γνωστό τα σούπερ μάρκετ εκτός από τρόφιμα πωλούν και άλλα προϊόντα και είδη που βρίσκει κανείς σε εμπορικά καταστήματα.
Και τρίτον υπάρχει τεράστια δυσκολία στην εφαρμογή των μέτρων και των ελέγχων. Φανταστείτε ένα κατάστημα που λειτουργεί με έναν μόνο εργαζόμενο και αυτός θα πρέπει να εξυπηρετήσει έναν πελάτη, να βρίσκεται στο ταμείο και στη συνέχεια να πρέπει να εξυπηρετήσει και να ελέγξει έναν δεύτερο πελάτη που θα θέλει να μπει στο κατάστημα» τονίζει ο κ. Σταύρος Καφούνης στο enikos.gr και συμπληρώνει ότι “φοβόμαστε ότι θα επιβληθούν και πρόστιμα με αυτόν τον τρόπο και θα υπάρξουν φασαρίες”.
«Περιμένουμε να δούμε και την εξειδίκευση των μέτρων, για να διαπιστώσουμε πώς φαντάζεται η κυβέρνηση ότι μπορούν αυτά να εφαρμοστούν και μετά θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα εφ’ αυτών» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ (Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά)
«Πλαίσιο lockdown χωρίς στήριξη»
«Από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές πως το λιανεμπόριο έχει συμβάλει στο ελάχιστο στην υγειονομική κρίση» τονίζει στο enikos.gr o κ. Θεόδωρος Καπράλος.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά τονίζει ότι «το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων έχουν επιδείξει τη μέγιστη σοβαρότητα στην προσπάθεια της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία.
Από την πρώτη στιγμή, παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος, έχουν σεβαστεί τις οποίες αποφάσεις των ειδικών, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εντός των καταστημάτων, δεν υπάρχει παρασκευή προϊόντος, τηρούνται πάντα οι αποστάσεις, άλλωστε δυστυχώς και το πλήθος των καταναλωτών το επιτρέπει, αλλά και η χρήση μάσκας δεν έχει σταματήσει στιγμή να υπάρχει.
Συνεπώς, απορούμε με την στοχοποίηση του λιανεμπορίου για ακόμη μια φορά. Ειδικά αυτή την περίοδο, που λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της προσμονής της εορταστικής περιόδου, είχε δημιουργηθεί η ελπίδα μιας “κανονικότητας” , που θα επέτρεπε την αποπληρωμή κάποιων έστω συσσωρευμένων υποχρεώσεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απαίτηση να ελέγχονται από τα καταστήματα οι καταναλωτές είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και περίεργη όταν σε πολλές άλλες περιπτώσεις με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου δεν απαιτείται αυτή η προϋπόθεση, όπως στα supermarket, τις λαϊκές αγορές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η αιφνίδια αυτή απόφαση όχι απλώς δημιουργεί την αίσθηση της αδικίας, αλλά και της αίσθησης ότι οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στο αύριο της ελληνικής οικονομίας».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ (ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής)
«Αναγκαίο κακό τα μέτρα»
«Ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να αντιμετωπίσει τα μέτρα, όχι ως περιοριστικά, αλλά ως προληπτικά για να αποφύγουμε τα χειρότερα που άλλωστε έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν. Σίγουρα μας δυσκολεύουν και δεν μας διευκολύνουν, αλλά μας προστατεύουν» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.
Όπως υποστηρίζει, «έχουν κόστος και διαδικασία για τους καταναλωτές, αλλά αποτρέπουν τα καταστροφικά lockdown της αγοράς. Ας μην ξεχνάμε πως φτάσαμε σχεδόν τα 7.000 κρούσματα ημερησίως και κινδυνεύουμε να ξεπεράσουμε τα 10.000, ενώ χάσαμε 57 συνανθρώπους μας σε μία ημέρα και πάνω από 1.100 τον μήνα Οκτώβριο. Ας λάβουμε επίσης υπόψη μας πως έχουμε 600.000 ανεμβολίαστους και άγνωστο αριθμό εμβολιασμένων, που δεν έχουν μετά τη πάροδο του εξαμήνου εμβολιαστική κάλυψη με αντισώματα.
Το τέταρτο κύμα δυναμώνει ενόψει του χειμώνα και τουλάχιστον φέτος έχουμε την άμυνα του εμβολίου, που πρέπει και οι παραγωγικοί φορείς να αναδείξουμε ξανά με μια εκστρατεία πειθούς.
Ως εκ τούτου παρά το γεγονός πως τα έκτακτα μέτρα και οι έλεγχοι δεν κάνουν τη ζωή μας εύκολη, υποχρεούμαστε να τα σεβαστούμε και να τα εφαρμόσουμε σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως πελάτες».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΒΕΡΩΝΗΣ (Ένωση Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής)
“Μεγάλος ο προβληματισμός για τα μέτρα – Πολύ δύσκολος ο χειμώνας για την εστίαση”
«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη» υποστηρίζει ο Γιάννης Δαβερώνης.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Αττικής, «το νέο πακέτο μέτρων αφορά στην επισκεψιμότητα των πελατών στις επιχειρήσεις μας, η οποία και σαφώς θα παρουσιάσει μείωση. Ο κόσμος θα γυρίσει στο delivery και το take away’.
Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, «μπαίνουμε τώρα και στη διαδικασία να ελέγχουμε και τους ανεμβολίαστους ως προς τα rapid test».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την εστίαση. Έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους μας. Εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει σε αυτή τη φάση να στηρίξει τον κλάδο, θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στις θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να μπουν λουκέτα και αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος μας».
«Προσπαθούν να πιέσουν μέσω του περιορισμού των δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων με μοχλό πίεσης την εστίαση. Και αυτό είναι άδικο. Ο κλάδος που έχει δείξει μεγάλη υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να στηριχθεί».
Πηγή: enikos.gr