Τις ανώτατες τιμές για τη διενέργεια των τεστ κορoνοϊού στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές και αλλά και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης, όπως τα φαρμακεία αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), βάσει της σχετικής νομοθεσίας [βλ. υπ’ αριθ. 98491/9.9.2021 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄4181/9.9.2021)[1]] τίθενται ανώτατα όρια στη χρέωση των test ανίχνευσης για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που διενεργούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης, όπως τα φαρμακεία.
Συγκεκριμένα:
«1. Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR:
α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ και
β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ .
2. Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ »
Η διενέργεια των εν λόγω test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία και οποιοδήποτε άλλο σημείο διενέργειάς τους, μπορεί να πραγματοποιείται σε χαμηλότερες τιμές και κατ’ ανώτατο όριο στις προαναφερθείσες. Συνεπώς, όσοι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να διενεργούν τα εν λόγω tests ανίχνευσης του κορονοϊού ή αντιγόνου του κορονοϊού, είναι απολύτως ελεύθεροι να τιμολογούν στην τιμή που εκείνοι επιλέγουν από μόνοι τους, με ανώτατο όριο την τιμή που αναφέρει η Υπουργική Απόφαση σχετικά με το κάθε είδος test ανίχνευσης.
Οποιαδήποτε παρέμβαση από επαγγελματικούς φορείς/ενώσεις ή/και συνεννοήσεις μεταξύ επαγγελματιών, με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε έκταση και βαθμό, καθώς και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελληνικής Επικράτειας, οι οποίες έχουν ως σκοπό την από κοινού συμφωνία ή/και την επιβολή της τιμολόγησης των εν λόγω test ανίχνευσης στο ανώτατο (ή άλλο) όριο, θεωρούνται ως ιδιαίτερης σοβαρότητας παραβιάσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό σύμφωνα με το άρθρο 1 ν.3959/2011 και το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Η παραβίαση των εν λόγω κανόνων επιφέρει τόσο διοικητικά πρόστιμα και ποινές όσο και ποινικές ευθύνες για τους συμμετέχοντες επαγγελματίες ή ακόμα και για τρίτα νομικά πρόσωπα που συνέβαλαν στη δημιουργία φαινομένων σύμπραξης/εναρμόνισης των τιμών για τα test ανίχνευσης.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε συμμόρφωση προς σύσταση της ΕΑ (υπ’ αρ. 8009/01.10.2021 επιστολή) να προβεί σε ευθυγράμμιση των ανακοινώσεων του προς τα μέλη του με το δίκαιο του ανταγωνισμού, α) ανάρτησε, σύμφωνα με τη σύσταση της ΕΑ, στην ιστοσελίδα του, την ανάκληση της υπ’ αριθμόν 3364/26.7.2021 επιστολής του [Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος | Δυνατότητα διενέργειας rapid tests από τους φαρμακοποιούς με αμοιβή 20 ευρώ πλέον Φ.Π.Α- Ανάκληση εγγράφου (pfs.gr)] και β) ανάρτησε στην ιστοσελίδα του και κοινοποίησε, προς όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας την υπ’ αρ. 8009/01.10.2021 επιστολή της ΕΑ και την υπ’ αρ. 4493/11.10.2021 απαντητική επιστολή του, προκειμένου να καταστεί σε όλα τα μέλη του σαφές ότι οι αναφερόμενες στην υπ’ αριθ. 98491/9.9.2021 Υπουργική Απόφαση, τιμές διενέργειας των tests του κορονοϊού ή αντιγόνου του κορονοϊού είναι ανώτατες τιμές και όχι καθορισμένες.
Οι πολίτες και επαγγελματίες καλούνται να αναφέρουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οποιεσδήποτε πληροφορίες έχουν περιέλθει στην αντίληψή τους για παρεμβάσεις και συνεννοήσεις που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια με τον καθορισμό συγκεκριμένου τιμήματος για τη διενέργεια των tests ανίχνευσης ή αντιγόνου του κορονοϊού. Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπίπτει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (βλ. Ανώνυμη Παροχή Πληροφοριών διαθέσιμο στην ακόλουθη διεύθυνση https://www.epant.gr/digital/whistleblowing.html) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ.