Οι τράπεζες αναζητούν τρόπους να απαλλαγούν από 25.000 ακίνητα η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, από αυτά το 55% -60% είναι οικιστικά, το 30% -35% εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο περίπου 10% οικόπεδα και αγροτεμάχια. Το μεγαλύτερο μ΄ερος του χαρτοφυλακίου (65%) βρίσκεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, ενώ το υπόλοιπο είναι διάσπαρτο σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή των τραπεζών από κατασχέσεις και ανακτήσεις.
Τα ακίνητα αυτά αποτελούν πλέον “βαρίδι” αφού όχι μόνο δεν τους αποφέρουν έσοδα αλλά τις επιβαρύνουν με το κόστος συντήρησης και τακτοποίησης των πολεοδομικών παρατυπιών που έχουν.
Όπως εξηγούν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, αρμόδια στελέχη πρόκειται για ακίνητα αντιπαραγωγικά που “καίνε ” μέρος από τα πολύτιμα κεφάλαια των τραπεζών , σε μια περίοδο που τα κέρδη από οργανικές δραστηριότητες είναι ακόμα περιορισμένα.
Την ίδια στιγμή η αγορά ακινήτων εμφανίζεται πολλά υποσχόμενος τομέας τα προσεχή χρόνια, καθώς τα εισοδήματα θα ανακάμπτουν και η ζήτηση για οικιστικά αλλά και ποιοτικά εμπορικά ακίνητα θα επιστρέψει. Το ενδιαφέρον των funds έχει να κάνει κυρίως με την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων μέσα από πλατφόρμες για βραχυχρόνιες μισθώσεις ή με τη μεταβίβαση τους για λογαριασμό πελατών που θέλουν να αποκτήσουν ” χρυσή βίζα”.
Aντίστοιχα για τα εμπορικά ακίνητα ή τα γραφεία το ενδιαφέρον συνδέεται κυρίως με επενδύσεις για τη δημιουργία σταθερής πηγής εισοδήματος όσο η οικονομία θα μπαίνει σε σταθερό δρόμο ανάπτυξης.
Το απόθεμα των ακινήτων στους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια καθώς τα ακίνητα που αποκτούν οι τράπεζες από τους πλειστηριασμούς είναι περισσότερα από αυτά τα οποία έως σήμερα τουλάχιστον προωθούν για πώληση στην αγορά .Οι τράπεζες αποκτούν σχεδόν το 80% των ακινήτων που πλειστηριάζονται επιτυχώς, ενώ απαιτείται μια χρονοβόρα διαδικασία ωρίμασης των ακινήτων που διαρκεί από 8 έως 12 μήνες προτού διατεθούν προς πώληση στην αγορά.
Το επόμενο στοίχημα για τις τράπεζες μετά τον περιορισμό των “κόκκινων δανείων”
δημοσιεύτηκε:
19:44
, 29 Αυγούστου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα