Δεν απέκλεισε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται από Σεπτέμβρio σε κλειστούς χώρους όπως σε καταστήματα λιανεμπορίου εάν η πανδημία επιδεινωθεί.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα εφαρμοστεί το μοντέλο της εστίασης και στο λιανεμπόριο δηλαδή εάν θα υπάρχει το ενδεχόμενο να μπορούν να μπουν στα καταστήματα μόνο οι εμβολιασμένοι απάντησε τα εξής: “Αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας”.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα είναι η πανδημία να σβήσει και να εξαφανιστεί και το άλλο είναι η πανδημία να σημειώσει έκρηξη και να επιβεβαιώσει τα σενάρια των γιατρών που λένε ότι σε διάστημα από φέτος μέχρι του χρόνου, στο διάστημα 12 μηνών θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι και αρκετοί από τους εμβολιασμένους. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η πρόβλεψη είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική που σε 12 μήνες από σήμερα όποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο θα κολλήσει αλλά θα κολλήσουν και αρκετοί από τους εμβολιασμένους”. Στην περίπτωση που ισχύσει αυτό το σενάριο είπε ότι “θα πρέπει να λαμβάνουμε ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα. ΄Άρα θα μπορούν τον χειμώνα με τον ίδιο τρόπο οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους; Η απάντηση για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι “ΟΧΙ”. Ασφαλώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν, επειδή κινδυνεύουν μεν λιγότερο να κολλήσουν αλλά ελάχιστα δε έως καθόλου να βρεθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και αρκετά λιγότερο να κολλήσουν κάποιον άλλον”.
“Άρα λοιπόν για όλους αυτούς τους λόγους, οι εμβολιασμένοι προφανώς θα μπορούν να κινούνται στους εσωτερικούς χώρους, όπου δεν θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι μια πολιτική που ασκούν όλα τα κράτη της γης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν αυτό θα αφορά και το λιανεμπόριο. “Δεν μπορώ να σας προαναγγείλω σήμερα ποιους αφορά γιατί πρέπει να έχω τα δεδομένα. Λέω όσο η πανδημία εξελίσσεται, ασφαλώς θα λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα”, απάντησε.
Για το εθνικό σύστημα υγείας
Μεταξύ άλλων μίλησε και για το εθνικό σύστημα υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων για να είμαστε ακριβείς. Γιατί πήραμε μέτρα; Εάν δεν παίρναμε μέτρα, δεν θα είχε συμβεί αυτό. Απλώς τα μέτρα που πήραμε φαίνεται ότι αποδίδουν και ότι σε ένα μεγάλο βαθμό μπορούμε να φρενάρουμε μία άνοδο του ιού που τις πρώτες ημέρες φαινόταν τόσο εκδικητική που θα φτάναμε εάν θυμάστε οι προβλέψεις μας 15 ,18 , 20 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Προς το παρόν αυτό φαίνεται ότι το έχουμε αποφύγει. Τώρα που μιλάμε, υπάρχει ασφαλώς μια πίεση στο σύστημα υγείας κυρίως ως προς τις εισαγωγές όχι όμως ακόμα, ευτυχώς ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι και το πιο κρίσιμο. Οι εισαγωγές είναι ασφαλώς κακό πράγμα αλλά επειδή αφορά κυρίως ηλικίες σε νεότερους ανθρώπους , αυτοί καταφέρνουν και εξέρχονται του νοσοκομείου χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από μονάδα εντατικής θεραπείας .Και αυτό μας δίνει μεγαλύτερα περιθώρια αντοχής στο σύστημα” .
Για τον τουρισμό και τα νησιά
Επίσης εκτίμησε ότι, “θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών στη χώρα τον Αύγουστο εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών στις ΜΕΘ. Όσο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να είναι χαμηλά, η πίεση είναι διαχειρίσιμη” και πρόσθεσε ότι “Έχουν περάσει αρκετές ημέρες, είμαστε πάνω από 14 ημέρες από την έναρξη της νέας πανδημίας, του τετάρτου λεγομένου κύματος και αύξηση στις ΜΕΘ δεν έχω δει ακόμα. Αυτό είναι ευχάριστο. Εάν αυτό συνεχιστεί, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που είναι λογικό να την αναμένουμε, ξαναλέω τον μήνα Αύγουστο- εάν όλα πάνε καλά- η Ελλάδα θα βουλιάξει από τουρίστες “
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τις επόμενες εβδομάδες να εφαρμοστούν μέτρα τύπου Μυκόνου και σε άλλα νησιά, “εάν κάπου ξεφύγει τελείως η πανδημία”. Για το εάν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα και σε νησιά είπε τα εξής: “Θέλω να είμαι ειλικρινής, το κράτος είναι κράτος και μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις του. Eάν και η κυβέρνηση αποφασίσει να επιβάλει μέτρα, έχει τον τρόπο να τα επιβάλει”, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο θέμα της επαναλειτουργίας της Μυκόνου από Δευτέρα είπε ότι ο ιός δεν πέρασε στο νησί. “Ο ρυθμός αύξησης του ιού ασφαλώς μειώθηκε πάρα πολύ, κάτω από το μισό, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο .Αυτό που νομίζω κυρίως έγινε σαφές στους ανθρώπους της Μυκόνου είναι ότι αυτή η ιστορία με τα πάρτι στις βίλες δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτή “, σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Μοντέλο εστίασης” για τους ανεμβολίαστους και στο λιανεμπόριο; – Τι είπε ο Γεωργιάδης
δημοσιεύτηκε:
13:50
, 23 Ιουλίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
8 ώρες πριν
Μπρατάκος: «Καθοριστικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη»
9 ώρες πριν