Δεν πρόκειται να αλλάξει την σημερινή εργατική νομοθεσία η κυβέρνηση αλλά ούτε και να θεσπίσει τον γενικό κανόνα απολύσεων, ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις αναστολές εργασίας στις κατηγορίες εργαζομένων που καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους και οι ίδιοι αρνούνται να το κάνουν.
Όπως είπε “η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία. Δεν θα αλλάξουμε τη νομοθεσία, ούτε θα θεσπίσουμε γενικό κανόνα απολύσεων. Πιστεύουμε ότι η γενική εργατική νομοθεσία ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, το 212 που η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση καλύπτει και αυτήν τη περίπτωση. Για τον ιδιωτικό τομέα μιλάμε”.
Ωστόσο για το δημόσιο είπε ότι “συνταγματική δυνατότητα απολύσεων δεν υφίσταται και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών”.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα αναστολών συμβάσεων εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Όπως είπε δεν υπάρχει όριο στο πόσο θα διαρκέσει η αναστολή, “όσο κρατάει η πανδημία και υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας θα ισχύει η αναστολή” .
“Η κείμενη εργατική νομοθεσία καλύπτει, δεν χρειάζεται καμία επιπλέον νομοθεσία ούτε καμία επιπλέον κυβερνητική απόφαση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους”, συμπλήρωσε και τόνισε με έμφαση πως: “η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή στην περίπτωση που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί ο εργαζόμενος παρόλο που είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Ωστόσο σημείωσε πως η επιχείρηση μπορεί βάλει έναν εργαζόμενο σε καθεστώς τηλεργασίας σε περίπτωση που δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι εάν η επιχείρηση αποφασίσει να απολύσει τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο αυτός με τη σειρά του μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της απολύσεως και να πάνε και οι δυο στο δικαστήριο.” Ισχύει σήμερα αυτό που σας λέω δεν χρειάζεται άλλη νομοθεσία .Η επιχείρηση επικαλείται σπουδαίο λόγο και το δικαστήριο κρίνει”, σημείωσε.
Ερωτηθείς αν η υποχρεωτικότητα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, σημείωσε ότι “αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας και για άλλους κλάδους υποχρεωτικότητα, προφανώς θα τη θεσπίσουμε” .
Για την πανδημία
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας και την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: “Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε πάντως ότι αν έχουμε έξαρση της πανδημίας, θα έχουμε πρόβλημα. Αυτό όσο καλύτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα οριοθετήσουμε την συμπεριφορά μας “.
Αυτό σημαίνει είπε ότι” Αν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις οριακές προβλέψεις των επιστημόνων για 15.000 και 20.000 κρούσματα την ημέρα, λέτε ότι ο τουρισμός θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά ;Τι είμαστε μάγοι ;”
Υπογράμμισε ότι “δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ότι είμαστε σε μια οριακή γραμμή αυτή τη στιγμή. Από τη δική μας συμπεριφορά θα εξαρτηθεί το δικό μας μέλλον”.
“Εάν η πανδημία ξεφύγει, πέραν της προφανούς συνέπειας στην υγεία των ανθρώπων που εύχομαι να είναι όλοι καλά και κανένας να μην πεθάνει, θα υπάρχει μια προφανής επίδραση στην οικονομία και μάλιστα σε μια στιγμή που η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά” συμπλήρωσε.
Για τοπικά lockdodown για ανεμβολίαστους
Σε ερώτηση εάν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που βαθύνει η πανδημία απάντησε ότι “μέτρα τύπου γενικής καραντίνας έχουμε εξηγήσει πολλές φορές όχι, μόνο για έναν λόγο: Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμη και στα τοπικά lockdown η ίδια αρχή θα ακολουθηθεί. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν, γιατί να τους περιορίσεις”, απάντησε.
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα σε ένα νησί μόνο για τους ανεμβολίαστους δηλαδή να μην μπορούν να πάνε σε εστιατόρια . “Μα ήδη δεν λέμε ότι δεν μπορούν να πάνε σε κλειστούς χώρους; Ήδη το έχουμε πει αυτό. Ήδη λέω ότι είναι ένα μέτρο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούν να πάνε σε κλειστούς χώρους .Δεν ξέρω στο μέλλον τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε”, απάντησε.
Για τις εκκλησίες
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ευνοεί την εκκλησία σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τους εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ” Ούτε στο λιανικό εμπόριο υπάρχει απαγόρευση να μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι στα καταστήματα ούτε προφανώς στις εκκλησίες. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του εστιατορίου και της εκκλησίας ή του λιανικού εμπορίου είναι ότι στα εστιατόρια όταν κάθεσαι να φας, βγάζεις τη μάσκα. Επειδή βγάζεις τη μάσκα, η διασπορά του κορονοϊού στην περίπτωση που είσαι ασυμπτωματικός φορέας σε κλειστό χώρο πηγαίνει επί 1.000″.
Ωστόσο όταν φορά κανείς τη μάσκα μέσα στην εκκλησία που είναι υποχρεωτικό να την φορά, ” δεν ισχύει ο ίδιος αλγόριθμος, δεν ισχύει η ίδια μεταδοτικότητα. Άρα λοιπόν όπως τηρούμε σε όλους τους κλειστούς χώρους τη μάσκα, το ίδιο μέτρο ισχύει και για την εκκλησία “,σημείωσε χαρακτηριστικά/
Γεωργιάδης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Δεν θα θεσπίσουμε γενικό κανόνα απολύσεων
δημοσιεύτηκε:
13:49
, 15 Ιουλίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
1 ώρα πριν
Οι οικονομικές εφημερίδες 7/1/2025
1 ώρα πριν
Οι οικονομικές εφημερίδες 7/1/2025
1 ώρα πριν