Αναλυτικότερα:
Επιτρέπεται, εφεξής, από 1-7-2021, χωρίς χρονικό περιορισμό και ανεξάρτητα των πληθυσμιακών κριτηρίων, η μείωση, με υπουργική απόφαση, των συντελεστών του Φ.Π.Α., κατά 30%, για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, όπου έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους κέντρα και, δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών [άρθρο 8 παρ.4 του ν.4375/2016 (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ανοικτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας κ.α,)], (Κατά τα ισχύοντα, η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται για ένα εξάμηνο η σχετική μείωση Φ.Π.Α λήγει στις 30.6.2021 με βάση τον ετήσιο αριθμό φιλοξενουμένων, προϋπόθεση, η οποία εφεξής καταργείται).
Η πρααναφερόμενη απόφαση ανακαλείται αυτοδικαίως εντός 3 μηνών από την οπό την παύση λειτουργίας κέντρου ή δομής, κατά τα προαναφερόμενα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Άρθρο… Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο
1. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α’ 248) τροποποιείται ως ακολούθως: «4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η μείωση κατά 30% των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον:
α) έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειας τους κέντρα και δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α’51), όπως αυτό προκύπτει από σχετική βεβαίωση που εκδίδεται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και
β) πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά τον χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
αα) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στον φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
ββ) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στον φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο η προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γγ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στον φόρο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στο πλαίσιο της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δδ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου ανακαλείται αυτοδικαίως εντός 3 μηνών από την παύση λειτουργίας κέντρου ή δομής της περ. α’. Η μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.».
2. Η παρ. 4α του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 περί του υπολογισμού του μέσου ετήσιου αριθμού φιλοξενουμένων για τη μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, καταργείται. 3. Το παρόν ισχύει από την 1η.7.2021.
Αιτιολογική έκθεση: Η «ταυτότητα» της αξιολονούμενης ρύθμισης
Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;
Με την προτεινόμενη διάταξη από 1.7.2021 μπορεί να παρατείνεται το καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α. στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο στην περίπτωση που έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειας τους Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και κάθε είδους δομή και χώρος υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, ήτοι δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016, και όχι στην περίπτωση που ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στις ως άνω δομές κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της σχετικής απόφασης παράτασης υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε δομής.
Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
Στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο κατασκευάζονται πολυλειτουργικές δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών με αυξημένη ονομαστική χωρητικότητα σε σύγκριση με τα παλιά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που χρησιμοποιούνται σήμερα, ώστε να καθίσταται δυνατή η αντιμετώπιση του απρόβλεπτου αριθμού αφίξεων. Η αύξηση της ονομαστικής χωρητικότητας, η οποία δεν συνεπάγεται και την κάλυψή της, καθιστά τις περισσότερες φορές απίθανη την πλήρωση της προϋπόθεσης του υπερπληθυσμού. Επιπρόσθετα, η εξαμηνιαία αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μεταβλητότητα του συντελεστή ΦΠΑ κάθε έξι μήνες, καθώς το κατώτατο όριο μιας περιόδου ενδέχεται να μην πληρούται και κατά το επόμενο εξάμηνο, λαμβανομένου υπόψη ότι οι αριθμοί αφίξεων είναι ευμετάβλητοι.
Διαβάστε την προτεινόμενη διάταξη και την αιτιολογική έκθεση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα παραπάνω νησιά ΕΔΩ
Kατατέθηκε η τροπολογία για τη διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου
δημοσιεύτηκε:
13:38
, 23 Ιουνίου 2021
Οικονομία
Kατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη διατήρηση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη Λέρο, στη Λέσβο, στην Κω, στη Σάμο και στη Χίο. Πρόκειται για την τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που φέρει τον τίτλο “Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης” με την οποία τροποποιούνται οι ισχύουσες σχετικά με το καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα μνημονευόμενα νησιά (άρθρο 21 παρ.4 του Ν.2859/2000)
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
7 ώρες πριν
Μπρατάκος: «Καθοριστικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη»
9 ώρες πριν