Δεν καταργείται το 8ωρο με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ούτε θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι μέσω ρεπό ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως ” Tο 8ώρο ισχύει .Στην περίμετρο του 8ώρου , σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν δύο μέτρα: το ένα μέτρο είναι οι υπερωρίες, το άλλο είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι υπερωρίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες και προφανώς δουλεύει κανείς πάνω από το 8 ώρο και παίρνει στην πρώτη ώρα υπερεργασία λέγεται, 20% παραπάνω και στις παραπάνω ώρες παίρνει 40% παραπάνω .Εμείς τι κάνουμε στις υπερωρίες: Στις υπερωρίες πηγαίνουμε από τις 96 ώρες που είναι σήμερα τον χρόνο για τις βιομηχανίες και 120 ώρες στις υπηρεσίες πηγαίνουμε στις 150 ώρες τον χρόνο. Πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν χώρες που έχουν και πολύ περισσότερες υπερωρίες .Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί υπό προϋποθέσεις και τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες παραγγελίες σε κάποια περίοδο του χρόνου και άρα χρειάζεται πεπειραμένους εργαζομένους να δουλέψουν για κάποιο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθούν σας είπα σε αυτή την ανάγκη αλλά εξυπηρετεί και τους εργαζομένους, οι οποίοι κουράζονται περισσότερο, δουλεύουν περισσότερο πέραν του προβλεπόμενου, αλλά βάζουν και παραπάνω λεφτά στην τσέπη τους. Αυτό είναι υπερωρίες .Άρα, δεν πληρώνονται με ρεπό οι υπερωρίες, όπως λένε ορισμένοι προφανώς τελείως κακόπιστα και κακόβουλα ” αλλά ” πληρώνονται με παραπάνω λεφτά”.
Συμπλήρωσε δε ότι” μέχρι τώρα αν δούλευες πάνω από τα όρια που είπα προηγουμένως παράνομα δηλαδή, πληρωνόσουν με βάση το ισχύον δίκαιο 80% παραπάνω”.
“Εμείς για τις παράνομες υπερωρίες πηγαίνουμε την αμοιβή από το 80% που είναι σήμερα στο 120%”, τόνισε.
Για τον συμψηφισμό των υπερωριών
Σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό των υπερωριών, δήλωσε ότι ελέγχονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας “που είναι μια επανάσταση και για την τήρηση του 8ωρου και τον έλεγχο υπερωριών της διευθέτησης κλπ .Είναι κάτι που θα βοηθήσει τον εργαζόμενο”.
Και πρόσθεσε ότι οι υπερωρίες θα φαίνονται και θα μπορούν να πληρωθούν.” Είναι ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο το κάνουμε δεκτό φυσικά , χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης “, σημείωσε.
Για την διευθέτηση χρόνου εργασίας
Σχετικά με τη διευθέτηση χρόνου εργασίας , ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αυτό ” ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα” και πρόσθεσε ότι ” εφαρμόζεται στον ΟΤΕ, εφαρμόζεται στην Alpha Bank, εφαρμόζεται στον Παπαστράτο, εφαρμόζεται στην ΗΒΗ , εφαρμόζεται στον ξενοδοχειακό κλάδο ” .
” Δίνουμε τη δυνατότητα εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία συνδικαλιστικά και εν πάση περιπτώσει όπου το θέλει ο εργαζόμενος να μπορεί να ζητάει” σημείωσε και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα: ένας οικογενειάρχης θέλει να δουλέψει λίγο παραπάνω από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Παρασκευή μπορεί να κάθεται να πληρώνει και να βλέπει τα παιδιά του. Αυτό είναι διευθέτηση ” .Και πρόσθεσε ότι αν ο εργοδότης θέλει να δουλέψει 10ωρο για 4 μέρες και να κάθεται Παρασκευή, και δε θέλει ο εργαζόμενος, δεν μπορεί να το κάνει. Αν απολυθεί είναι αυτοδίκαια άκυρη η απόλυση.
Για την προστασία από απολύσεις
Μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα των απολύσεων. Όπως , είπε ” υπάρχει μακρύς κατάλογος προστασίας από απολύσεις. Αυτός ο κατάλογος διευρύνεται”.
“Eπίσης εντάσσουμε σε αυτό, την απόλυτη προστασία από απολύσεις την λεγόμενη ενάσκηση δικαιώματος που ξέρουν οι εργατολόγοι πόσο μεγάλο βήμα είναι για τους εργαζομένους αυτό. Δηλαδή εγώ πάω να πάρω άδεια που τη δικαιούμαι και ο εργοδότης πάει να με απολύσει …μέχρι τώρα δεν ήταν 100% τα 100% προστατευόμενος ο εργαζόμενος , έπρεπε να γίνει δικαστήριο με αποδείξεις κλπ ,τώρα υπάρχει προστασία .Μπαίνουν αν δεν κάνω λάθος 6 ακόμη περιπτώσεις ” πρόσθεσε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι ” Η συζήτηση γίνεται για 2 περιπτώσεις: 1. Όταν υπάρχει ένταση στη σχέση εργοδότη και εργαζόμενου
2. Όταν η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα, είναι σε αναδιάρθρωση. Σε αυτήν την περίπτωση, τους δίνουμε μια ευκαιρία να τα ξαναβρούν, εάν θέλουν στο πλαίσιο της δίκης. Αν δεν τα βρουν όπως συμβαίνει στη Γαλλία και στην Ιταλία προβλέπουμε ότι σε αυτή τη περίπτωση το θέμα αντιμετωπίζεται με μια αποζημίωση που μπορεί να είναι μέχρι και τριπλάσια της κανονικής, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ” , υπογράμμισε.
Εργασία τις Κυριακές
Για την εργασία της Κυριακές, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι ” υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι στην Ελλάδα που είναι κλειστοί ενώ είναι ανοιχτοί στις βασικές χώρες τις ανταγωνιστικές μας για παράδειγμα τα logistics “.
Και πρόσθεσε ότι οι οι εργαζόμενοι του κλάδου αυτού που ” θα δουλεύουν την Κυριακή” θα παίρνουν 75% παραπάνω χρήματα από ότι σε μια κανονική μέρα”.
” Υπάρχουν ανώτατα όρια που ορίζονται από το Εργατικό Δίκαιο και αφορούν και τις υπερωρίες”, σημείωσε μεταξύ άλλων και ξεκαθάρισε ότι ” Δεν αλλάζουν οι κανόνες που ίσχυαν και επί ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την περίπτωση . Απλώς εκεί που υπήρχαν κάποιοι κλάδοι που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα Κυριακή και τους ξέρουμε όπως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κλπ .Με την ίδια λογική προστίθενται και άλλοι κλάδοι που είναι ανοιχτοί ξανά λέω σε όλους τους ανταγωνιστές μας. Kαι αυτό ή θα δώσει παραπάνω χρήματα στους εργαζόμενους εάν δουλεύουν Κυριακή οι άνθρωποι ή θα οδηγήσει σε παραπάνω προσλήψεις”.