Από το 2022 θα λειτουργήσει ουσιαστικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, όπως προανήγγειλε η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη μιλώντας στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Όπως είπε σχετικά, “μέχρι τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι στο πρώτο σκέλος ως προς την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Και το κομμάτι ψηφιακού χρόνου πιστεύουμε ότι θα το έχουμε ολοκληρώσει μέχρι 31/12 του τρέχοντος έτους, ώστε το πρώτο τρίμηνο, μάξιμουμ πρώτο εξάμηνο όλες οι επιχειρήσεις να έχουν μπει στο καθεστώς κάρτας εργασίας “, συμπλήρωσε .
Για την εφαρμογή της κάρτας εργασίας
Εν συνεχεία μίλησε για τρόπο που θα εφαρμοστεί η κάρτα εργασίας. Όπως είπε, “το σύστημα Εργάνη αυτή τη στιγμή, έχει φτάσει σε ένα σημείο το οποίο θα πάρει πάνω του μία πάρα πολύ σοβαρή αναβάθμιση ώστε να επιτευχθεί η ψηφιακή παρακολούθηση του χρόνου εργασίας και ταυτοχρόνως η ψηφιακή αποτύπωση της γέννησης και της λήξης του θανάτου δηλαδή της σύμβασης εργασίας με ψηφιακό και αυτόματο τρόπο. Πάνω σε αυτή τη διαδικασία έρχεται και κουμπώνει η εφαρμογή της κάρτας εργασίας. Που σημαίνει: Η κάρτα εργασίας στην πραγματικότητα είναι η πιστοποίηση της ενάρξεως του ωραρίου και της λήξεως του ωραρίου περιλαμβανομένου της υπερεργασίας και της υπερωρίας όπως ακριβώς θα το θέτει σε ενημέρωση και πληροφορία ο εργαζόμενος , θα διασταυρώνεται από την πλευρά του εργοδότη και κατόπιν τούτου θα μπορεί να έχει προσβάσιμα στοιχεία σε LIVE χρόνο και η πλευρά της επιθεώρησης της εργασίας. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο γίνεται είναι στην πραγματικότητα μια ψηφιακή μετεξέλιξη η οποία μπορεί να δώσει αποτελέσματα μέχρι και στο επίπεδο της κάρτας εργασίας που μπορεί να είναι είτε μια κάρτα, όπως γνωρίζουμε τις κάρτες αυτή τη στιγμή προσελεύσεως και αποχωρήσεως , μπορεί όμως να υποστηριχθεί και από APP εφαρμογές για τις περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι δεν παρέχουν την εργασία τους εντός της επιχείρησης και βρίσκονται είτε διακινούμενοι είτε τηλεργαζόμενοι. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις τις εξ αποστάσεως παροχές εργασίας να διασφαλίσεις χωρίς να υπάρχουν προβλήματα εκμετάλλευσης ή έκπτωσης εργασιακών δικαιωμάτων”.