Μελέτες για έργα σε έκταση περίπου 195 στρεμμάτων, με την ανακατασκευή κεντρικών πλατειών -Αγ. Ειρήνης, Αγ. Γεωργίου Καρύτση, Αγ. Θεοδώρων, Ιερού Λόχου- τη δημιουργία νέων πεζόδρομων, καθώς και την ανακατασκευή και συντήρηση των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, εγκρίθηκαν υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, ύστερα από συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, έλαβε θετική γνωμοδότηση, η αρχιτεκτονική μελέτη «Αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων»
“Η περιοχή παρέμβασης αφορά στην 1η Δημοτική Κοινότητα και περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης. Η παρέμβαση έρχεται να συμπληρώσει την Πιλοτική Παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου, η οποία ολοκληρώθηκε μεταξύ 2019-2020.
Το προτεινόμενο έργο αφορά σε συνολική έκταση περίπου 195 στρεμμάτων και περιλαμβάνει: την ανακατασκευή πλατειών (Αγ. Ειρήνης, Αγ. Γεωργίου Καρύτση, Αγ. Θεοδώρων, Ιερού Λόχου), τη δημιουργία νέων πεζόδρομων καθώς και την ανακατασκευή και συντήρηση των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.
Οι βασικοί άξονες σχεδιασμού είναι η ενοποίηση με το δίκτυο των ήδη κατασκευασμένων πεζοδρόμων του Εμπορικού Τριγώνου, η αισθητική αναβάθμισή του, η επίδραση υλικών και φυτεύσεων στο μικροκλίμα της περιοχής, η ενίσχυση του πρασίνου και των χώρων στάσης καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας. Στόχος του σχεδιασμού είναι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου που αποδίδεται σε πεζούς με τη δημιουργία γραμμικών νησίδων με δέντρα, με χώρους στάσης με καθιστικά και φύτευση με φυτικά είδη της χώρας μας. Επίσης, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία χώρων ποικίλων οπτικών γωνιών προς ιστορικά-διατηρητέα κτίρια, με την εναλλαγή σκιάς, φωτός, υδάτινων και φυτικών στοιχείων” σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής εξετάστηκαν και έλαβαν θετική γνωμοδότηση και τα εξής πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα:
Το σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βαδισιμότητας και του ποδηλάτου στον Δήμο Ελευσίνας στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης 2021
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αναδιοργάνωσης του αστικού χώρου της Ελευσίνας μέσα από ένα συνδυασμένο κυκλοφοριακό και πολεοδομικό σχεδιασμό που θα αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ως «πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης2021», προτείνονται παρεμβάσεις που αφορούν στη α) δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος, στη β) δημιουργία ολοκληρωμένου, συνεκτικού και συνεχούς δικτύου κίνησης πεζών, γ) σε μονοδρομήσεις και δ) στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης ποδηλάτου.
Η μελέτη που έλαβε τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αφορά σε παρεμβάσεις σε βασικούς οδικούς άξονες του Δήμου Ελευσίνας, οι οποίοι απορροφούν τους μεγαλύτερους φόρτους της περιοχής και είναι οι ακόλουθοι: Οδός Εθνικής Αντιστάσεως, Αρκαδίου, Αλκιβιάδου, Δήμητρος, Πίνδου, Ικονίου, Γρ. Λαμπράκη, Ελ. Βενιζέλου, Πλάτωνος, Ηρώων Πολυτεχνείου, Φουτρή, Μουρίκη, οδοί εντός του δακτυλίου των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου, Βενιζέλου, Εθν. Αντιστάσεως και Φρ. Φουτρή και εντός του τμήματος νοτίως της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου μεταξύ της Παγκάλου και του αρχαιολογικού χώρου, οι οδοί Κανελλοπούλου, Ωκεανίδων, η Ιερά Οδός και η οδός Παγκάλου. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί σημειακές αστικές αναπλάσεις οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο την αύξηση της αστικής φύτευσης και τη δημιουργία μικρών χώρων πρασίνου, ενώ η παρέμβαση περιλαμβάνει την προσθήκη αστικών καθιστικών, στοιχείων φωτισμού καθώς και την ενσωμάτωση στοιχείων νέων τεχνολογιών.
H ανάπλαση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Παιδικού Κήπου Φιλοθέης (Πικιώνη) επί των οδών Ελ. Βενιζέλου & Εθνικής Τραπέζης στη Φιλοθέη
Αφορά στην αποκατάσταση του παιδικού κήπου της Φιλοθέης που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη το 1961-1964. Ο κήπος αποτελείται από κτίσματα,παιχνίδια ιδιοκατασκευές (σαρακατσάνικη καλύβα, νησάκι με ξύλινα καθιστικά), χώρο ανάπαυσης, λιθόστρωτα μονοπάτια, γλυπτικό διάκοσμο κλπ., τα οποία λόγω της γήρανσης των υλικών, των φθορών, των μηχανικών καταπονήσεων και των τμηματικών επεμβάσεων, χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω αποκατάσταση θα γίνει με βάση τις αρχές που ορίζονται από τον Χάρτη της Βενετίας (το πλαίσιο κατευθυντήριων αρχών που διέπουν την θεωρία και κυρίως την πράξη της αποκατάστασης και της συντήρησης κάθε είδους Μνημείων), ενώ έχει εκπονηθεί και εξειδικευμένη μελέτη συντήρησης.
Ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας κλασικού τύπου πέντε αστέρων στη θέση «Ξηρόκαμπος» στη Δημοτική Ενότητα Γεροποτάμου του Δήμου Μυλοποτάμου, Ν. Ρεθύμνης
Αφορά στην ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 540 κλινών και 179 διαμερισμάτων, εντός οικοπέδου 70.759,52 τ.μ. Το τουριστικό συγκρότημα αποτελείται από 9 κτηριακές ενότητες με 8 γειτονιές με εστιατόρια, γυμναστήρια, spa, κοινόχρηστες και ιδιωτικές πισίνες καθώς και aquapark 4.000 τ.μ. Όλο το συγκρότημα είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, ενώ υπάρχει πρόνοια για τοποθέτηση τελεφερίκ στο κέντρο του οικοπέδου για την αντιμετώπιση της κίνησης λόγω των υψομετρικών διαφορών.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, Νίκος Ταγαράς: «Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αναδεικνύεται μοχλός αναπτυξιακής δυναμικής και ταυτόχρονα προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό που γνωμοδοτεί θετικά και με προτεραιότητα για αναπλάσεις και projects που ενθαρρύνουν την πεζοπορία, το ποδήλατο και την ίση για όλους προσβασιμότητα».
“Πράσινο φως” για 195 στρέμματα πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας
δημοσιεύτηκε:
21:59
, 13 Απριλίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
10 λεπτά πριν
Αυτές είναι οι κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να πάρουν σύνταξη από τα 58,5 έτη-Ποιοι...
10 λεπτά πριν