Αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών φέρνει μεταξύ άλλων το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η φερεγγυότητα μιας επιχείρησης θα ελέγχεται με ένα, ενιαίο έγγραφο. Η λειτουργία του θα είναι να βεβαιώνει και να πιστοποιεί τη φερεγγυότητα μιας επιχείρησης, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει σε δημόσιο διαγωνισμό, να μπορεί να λαμβάνει δάνεια και να μπορεί να συνάπτει επιχειρηματικές σχέσεις ή για κάθε άλλη συναφή με τη δικαστική φερεγγυότητα νόμιμη χρήση. Θα αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα (δηλαδή πολίτες), όσο και νομικά πρόσωπα – και μάλιστα όχι μόνο εταιρείες, αλλά και συνεταιρισμούς και σωματεία.
Με αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για την απλούστευση διαδικασιών, Γιώργο Γεωργαντά η ενοποίηση και των 25 πιστοποιητικών σε ένα, το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.
Σημειώνεται ότι το Ενιαίο Πιστοποιητικό Φερεγγυότητας υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνου Αλεξανδρή και του ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλου. Βασίστηκε σε μελέτη για την ομογενοποίηση και προτυποποίηση των Πιστοποιητικών Φερεγγυότητας – Επιχειρηματικότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών.
Τι ίσχυε έως τώρα
Και σε αυτήν την περίπτωση η γραφειοκρατία ήταν ο εφιάλτης πολιτών και επαγγελματιών, καθώς χρειαζόταν ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει ένα «πακέτο» αυτών των πιστοποιητικών, άρα έπρεπε να σταθεί σε μια σειρά από ουρές, να συμπληρώσει σε αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων τα ίδια στοιχεία, να καταβάλει το ποσό για την έκδοση κάθε πιστοποιητικού (που αθροιζόμενα τα πιστοποιητικά κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο καταλήγουν) και εν τέλει να χρειαστεί να προσέλθει όχι μία, αλλά πολλές φορές για να παραλάβει τα πιστοποιητικά, καθώς κάθε τμήμα των δικαστηρίων έχει τον δικό του χρόνο.
Από την άλλη πλευρά, μεγάλο είναι το διοικητικό βάρος τόσο για τα ίδια τα δικαστήρια, όσο και για τους φορείς που ζητούν τα δικαστικά πιστοποιητικά φερεγγυότητας. Στα υποστελεχωμένα δικαστήρια κάθε τμήμα πρέπει να απασχολεί υπαλλήλους για την παραλαβή και την διεκπεραίωση των αιτήσεων, οι οποίες καταλήγουν σε άλλους φορείς, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν αρχικά αν οι στοίβες των δικαιολογητικών είναι πλήρεις και, κατόπιν, αν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.