Οι τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (εργασιακό νομοσχέδιο, μεταρρύθμιση επικουρικών συντάξεων, νομοσχέδιο για την κατάρτιση) που είναι υψηλού ενδιαφέροντος για το χώρο της εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Όπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, ο κοινός παρονομαστής και των τριών παρεμβάσεων είναι ότι έχουν εκσυγχρονιστικό πρόσημο και «απαντούν» στις εξελίξεις που συντελούνται σε οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. «Μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.
Για το εργασιακό νομοσχέδιο, σημείωσε ότι ρυθμίζει θέματα που έχουν τεθεί τόσο από την πλευρά των εργοδοτών όσο και από την πλευρά των εργαζομένων, με ισορροπία και με γνώμονα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Για το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, σημείωσε ότι βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι που διατίθενται να ωφελούν τους τελικούς δικαιούχους και να υπάρχει διαφάνεια και αποδοτικότητα. Υπογράμμισε ότι οι σχετικές δράσεις είναι καλοί «αγωγοί» απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας από τα μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και σε προγράμματα που ήδη «τρέχουν» και μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις, όπως αυτό που στοχεύει στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων) για έξι μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασε τους βασικούς άξονες για τη σταδιακή μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Μεταξύ άλλων είπε ότι επιδιώκεται η εν λόγω μεταρρύθμιση να είναι εύρωστη και γι’ αυτό έχουν παραγγελθεί τρεις μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική και μελέτη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους) που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκτός των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ευθύμιος Βιδάλης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος και ο Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ κ. Χρήστος Ιωάννου.