Μία στις τρεις επιχειρήσεις (δηλαδή το 23% ) ενδέχεται να μην ανοίξει ποτέ μετά την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της OPINION POLL που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).
Αναλυτικά, μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν τα εξής:
– Το 23% των επιχειρήσεων δηλώνει ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσει. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41,7% και στο εμπόριο το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους.
– Το 24% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι μπορεί να αναγκαστεί να προβεί σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 49,5% στην εστίαση και το 41,6% και 39.8% στις επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργαζομένους αντίστοιχα.
– Το 34% εκτιμά ότι η κρίση θα κρατήσει ένα χρόνο ακόμα, το 27% δύο χρόνια, το 25% πάνω από δύο χρόνια, ενώ το πιο αισιόδοξο 11% εκτιμά ότι θα είναι έξι μήνες ακόμα.
– Το 86% των επιχειρήσεων έχει υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένει ότι η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lock down. Ιδιαίτερα άσχημη φαίνεται η κατάσταση στην εστίαση με τα ποσοστά να φτάνουν το 99% και 94,8% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δε φαίνεται να πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους αφού το 91,8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές σ΄ αυτή την περίοδο
– Μόνο το 29% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Λίγο δηλώνει το 44% και καθόλου το 25%. Ειδικά για τα μέτρα κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown ικανοποίηση δηλώνει το 29%, με το 68% να δηλώνει μη ικανοποίηση. Το ποσοστό αυτό στο εμπόριο φτάνει το 72.1%!
– Κατά την δύσκολη αυτή περίοδο βασικά αξιοποιήθηκαν η επιστρεπτέα προκαταβολή απ΄ το 54,1% και η αναστολή των συμβάσεων από το 44% των επιχειρήσεων. Ακολουθούν με απόσταση το ΤΕΠΧ ΙΙ από το 3,7% και το Ταμείο εγγυοδοσίας από το 3,6% , ενώ το 25,6% δηλώνει ότι δεν αξιοποίησε κανένα εργαλείο. Το 29% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το ποσόν της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν αρκετό για να καλύψουν ανάγκες τους.
– Το 36% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το click away είναι μια δυνατότητα αύξησης του τζίρου. Στο εμπόριο το ποσοστό αυτό είναι 20,9%
– Σημαντικά όσον αφορά στο κλίμα που υπάρχει στην αγορά ανάμεσα στους ίδιους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, είναι τα ευρήματα για τον βαθμό αισιοδοξίας. Το 29% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι ενός 70% που είναι λίγο και καθόλου αισιόδοξο.
– Το 14% των επιχειρήσεων έχει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε εφορία, ΙΚΑ κ.λ.π αφού το ποσοστό που έχει οφειλές που δεν μπορεί να ικανοποιήσει φτάνει το 29%.
-Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λ.π με το 29% να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει. Για αυτό και το 88% ενοποιείται στην πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94,1% συμφωνεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.
Κορονοϊός: Οι επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS – Μία στις τρεις ίσως να μην ανοίξει ποτέ
δημοσιεύτηκε:
18:59
, 23 Δεκεμβρίου 2020
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
41 λεπτά πριν
Πιέζουν τον Κιρ Στάρμερ για αλλαγές στο νόμο υπό την πιθανότητα «υπέρογκης» χρηματοδότησης του...
9 ώρες πριν