Quantcast
Αντιπρόεδρος Moody's: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της Ελλάδας - Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια - enikonomia.gr
share

Αντιπρόεδρος Moody’s: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της Ελλάδας – Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Στον Αλέξανδρο Κόντη

«Η ελληνική οικονομία είναι πλέον περισσότερο ανταγωνιστική και παράλληλα το κόστος χρηματοδότησής της είναι σημαντικά χαμηλότερο», δηλώνει. Αναφέρεται και στους πιθανούς κινδύνους τονίζοντας ότι «το ρίσκο μιας αρνητικής εξέλιξης υπάρχει, κυρίως για την περίπτωση μιας δεύτερης έξαρσης του κορωνοϊού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα lockdown και σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, από συγκεκριμένες χώρες».
Σε ερώτηση για την ύφεση στην Ελλάδα και την Ε.Ε. το 2020 αλλά και την πρόβλεψη για ανάκαμψη της τάξεως του 5% στη χώρα μας εντός του 2021 η αντιπρόεδρος της Moody’s κ. Μιλμπρόνερ απάντησε το εξής: ” Εμείς εξακολουθούμε να προβλέπουμε μια ανάκαμψη αυτού του επιπέδου για την Ελλάδα μέσα στο 2021, βασιζόμενοι στο τωρινό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πανδημία είναι ένα παροδικό σοκ. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη την ουσιαστική πολιτική ανταπόκριση, τόσο από τις ελληνικές Αρχές όσο και από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Οι πολλές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια επίσης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει από την ύφεση που προκαλείται από την πανδημία. Η οικονομία είναι πλέον περισσότερο ανταγωνιστική και ανοιχτή και η αγορά εργασίας είναι πιο ευέλικτη από ό,τι ήταν πριν από τα μνημόνια. Παράλληλα, το κόστος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια από πολλές και διαφορετικές πηγές και αυτό θα συνεχίσει να δρα υποστηρικτικά στις δημόσιες επενδύσεις, ενώ, επιπλέον, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικά θετικό ρόλο στην ταχύτητα της ανάκαμψης της Ελλάδας. Το ρίσκο μιας αρνητικής εξέλιξης υπάρχει, κυρίως για την περίπτωση μιας δεύτερης έξαρσης του κορωνοϊού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα lockdowns και σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς από συγκεκριμένες χώρες.
Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων και για το εάν θα πρέπει να υπάρξει μια διαγραφή ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, η ίδια απάντησε: “Ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη διόρθωση των ισολογισμών τους κατά τα προηγούμενα χρόνια, η έξαρση του κορωνοϊού και η μείωση του ΑΕΠ πιθανότατα θα αντιστρέψουν ορισμένες από αυτές τις βελτιώσεις. Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης είναι πολύ πιθανό να αντισταθμίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που υπάρχουν για την ποιότητα των δανείων, μέχρι ενός σημείου. Εμείς υποθέτουμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα, με τα τέλη του 2019, κοντά στο 40% των ακαθάριστων δανείων. Το κλειδί για τα σχέδια των τραπεζών να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των κεφαλαίων τους είναι η τιτλοποίηση και πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ομως, πιστεύουμε πως, με το σημερινό περιβάλλον της αγοράς και με τον τρόπο που δρουν οι επενδυτές αυτή την περίοδο, αναμένεται να καθυστερήσουν την υλοποίηση αυτών των συναλλαγών. Βεβαίως, για το ενδεχόμενο της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι ο ρόλος μας να κάνουμε συστάσεις για την πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει η κάθε κυβέρνηση”.

Δείτε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.