23 δις σε δύο δόσεις άμεσα προς την Αθήνα

Θετικό ήταν το κλίμα για την Ελλάδα και στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup που έγινε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την απογευματινή υπουργική σύνοδο.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών- μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών  ανέφεραν ότι άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πληροφορίες λένε ότι η η πρώτη δόση  των 13 δις ευρώ θα εκταμιευθεί λίγο μετά τις 20 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη των 10 δις ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ, όπως μεταδίδει ο Guardian στην πρώτη δόση προς την Ελλάδα, θα προβλέπεται και “μαξιλαράκι” ασφαλείας 3 δισ. ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου, ενώ ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.

Exit mobile version