Προσποιούμενοι τους πελάτες και ανοίγοντας λογαριασμούς είναι έτοιμοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ να βάλουν στο μικροσκόπιο όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν τα εισοδήματα τους.
Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και όχι μαζικοί και στόχο έχουν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την απόκρυψη των εισοδημάτων.
Προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων σε 11.500 επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα για την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων καθώς και για την απόδοση φόρων. Οι έλεγχοι θα γίνονται με την μέθοδο της προσποίησης του πελάτη, κυρίως σε περιοχές που έχει παρατηρηθεί αυξημένη παραβατικότητα. Στις περιπτώσεις μη έκδοσης απόδειξης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που θα προέκυπτε από την έκδοση της απόδειξης. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι κάτω των 250 ευρώ για τις επιχειρήσεις που διατηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για εκείνες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Αν κάποια επιχείρηση «συλληφθεί» να κάνει την ίδια παράβαση σε μικρότερο διάστημα της πενταετίας, τότε το πρόστιμο που θα της επιβληθεί θα είναι ίσο με το 200% του αναλογούμενου φόρου από την έκδοση της απόδειξης, με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και 2.000 ευρώ για τα διπλογραφικά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ΑΑΔΕ στον εντοπισμό ιδιοκτητών ακινήτων που φοροδιαφεύγουν. Στο ελεγκτικό στόχαστρο θα μπουν 500 ιδιοκτήτες , οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οποίων θα ελεγχθούν ενδελεχώς.
Η ΑΑΔΕ θα εντείνει τους ελέγχους της και στην καταπολέμηση της απάτης με τον ΦΠΑ. Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο, η ενδοκοινοτική απάτη με τον ΦΠΑ οδηγεί σε εκτεταμένη απώλεια δημοσίων εσόδων, αποτελώντας μάστιγα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενώ συνδέεται άμεσα με τα κυκλώματα εξαφανισμένων εμπόρων. Τέτοιοι θεωρούνται οι έμποροι που είτε διενεργούν πραγματικές συναλλαγές χωρίς να υποβάλλουν δήλωση ή εκείνοι που δεν πληρώνουν τον φόρο που βεβαιώνεται στις δηλώσεις που υποβάλλουν. Ακόμη κι εκείνοι που διενεργούν εικονικές συναλλαγές. Για το 2019, η ΑΑΔΕ έχει ωες στόχο να εντοπίσει 120 εξαφανισμένους εμπόρους.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ