«Για το πως η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική σε ένα περιβάλλον που διαρκώς διαφοροποιείται», μίλησε στο 1ο Industry Summit 2024 του Real Group ο πρόεδρος της BESPOKE SGA HOLDINGS Α.Ε. και πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Του Δημήτρη Χριστούλια
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μάνο Νιφλή τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη βιομηχανία σήμερα είναι το κόστος της ενέργειας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το κόστος της ενέργειας είναι πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πολιτικές της το έχει κάνει ακόμη δυσκολότερο. Σημείωσε ακόμη ότι εκτός από το κόστος ενέργειας μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία είναι η έλλειψη προβλεψιμότητας λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η πληθώρα των κανονιστικών ρυθμίσεων που έρχονται από την Ευρώπη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη χημική βιομηχανία, όπου μέσα σε μια χρονιά καλείται να προσαρμοσθεί σε νομοθεσία 30.000 σελίδων.
Άλλο πρόβλημα, όπως τόνισε είναι το δίπολο ανεργία- έλλειψη εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις πρέπει επενδύουν σε τεχνολογίες αιχμής». Ειδικότερα, στάθηκε στο ζήτημα της τεχνολογικής εκπαίδευσης και στην ανάγκη να εκπαιδευτούν στελέχη και εργαζόμενοι σε τεχνικά επαγγέλματα για να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας.
Επίσης,ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι για κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα υπάρχει λύση, ενώ σχολίασε την απόφαση του νέου προέδρου τον ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να επιβάλει δασμούς σε Καναδά, Κίνα και Μεξικό, επισημαίνοντας ότι από έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο ο μεγάλος χαμένος κινδυνεύει να είναι η Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο καλείται να προετοιμασθεί και η χώρα μας, και για αυτό κρίσιμοι παράγοντες είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση των επενδύσεων, η μείωση του κόστους και η μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Επίσης ο Σπ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι «κάθε επιχείρηση οφείλει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα ενώ επισήμανε ότι με τη νέα τεχνολογ’ια δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε νέα επαγγέλματα, τονίζοντας για παράδειγμα ότι η ρομποτική ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και δεν μειώνει την συνολική απασχόληση.
Το πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «οι επενδυτικοί νόμοι που γίνονται στην Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευθούν από τις θέσεις εργασίας».
Επίσης τόνισε ότι κάποια από τα παλιά προβλήματα έχουν βελτιωθεί. «Για παράδειγμα η ψηφιοποίηση του κράτους έχει μειώσει την γραφειοκρατία. Ένα από τα προβλήματα που εμμένουν όμως είναι η αργή απονομή της δικαιοσύνης». Αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο βοηθάει την βιομηχανία.
Τα επόμενα χρόνια η τάση και σωστά είναι να αυξηθούν οι μισθοί, όμως με το υψηλό ποσοστό κατανάλωσης 70%, το εμπορικό έλλειμμα κάθε χρόνο θα διευρύνεται. «Το εμπορικό έλλειμα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο της ελληνικής οικονομίας, τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι: «Μπήκαμε στην κρίση από δύο ελλείμματα το δημοσιονομικό και το εμπορικό. Στο δημοσιονομικό έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα, αλλά πρέπει να προσέξουμε το εμπορικό. Κάποια στιγμή πρέπει να παράγουμε περισσότερο».
«Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ για να καλύψουμε επενδυτικό κενό 50 δισ. ευρώ», προσθέτοντας ότι οι υπεραποσβέσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προς την αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε ακόμη ότι η βιομηχανία στη χώρα μας συνεισφέρει στο 13,4% του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι «η αποβιομηχάνιση είναι μύθος».
Και κατέληξε: «Πρέπει να πιστέψουμε στην ανάγκη των επενδύσεων και οι επιχειρηματίες και η κοινωνία. Πρέπει να γίνουμε μια κοινωνία φιλική στην βιομηχανία για να κερδίσουμε το μέλλον».
Χορηγοί επικοινωνία του συνεδρίου είναι Gold: Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΙΟΝ, ΝΙΚΑS, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Silver: Europa Aluminum Systems, Uni-Pharma Pharmaceutical Laboratories S.A., VKC A.E., Sponsors: EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑPOSTOLOS VOURLOUMIS EQUIPMENT NEXT, ΔΕΠΑ, DROMEAS, HELLENIQ ENERGY, MEGARA RESINS, MEL, PRIORITY, REVIVAL, SENERQON.