Quantcast
Συνέδριο ΣΕΒ: Προτάσεις για μια νέα φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Συνέδριο ΣΕΒ: Προτάσεις για μια νέα φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Του Δημήτρη Χριστούλια

Μια νέα φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο ήταν το θέμα που συζήτησαν στο συνέδριο του ΣΕΒ οι: Natan Aronshtam, Eυτύχιος Βασιλάκης, Νίκος Βέττας, Χάρης Θεοχάρης και Δημήτρης Λιάκος, με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Natan Aronshtam, Global Managing Director της Delotte, ο οποίος τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα και δουλεύουν με τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν πανάκεια στα κίνητρα, οι επενδύσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και αποδοτικές, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που να εγγυάται έσοδα και ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης, ανεξάρτητος βουλευτής, δήλωσε ότι για να πετύχουμε ανάπτυξη θα πρέπει να μην αλλάζουν συνεχώς οι ασφαλιστικές συνθήκες.
Ο Ευτύχιος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, ανέφερε ότι για να υπάρχουν επενδύσεις χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, τονίζοντας ωστόσο ότι στη χώρα μας έχουμε υψηλή φορολογική βάση για την εργασία.

O Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, τόνισε ότι ο αναπτυξιακός νόμος έχει αποδώσει αλλά δεν αρκεί. Πρόσθεσε, δε, ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός οδήγησε το 2009 τη χώρα στα μνημόνια. Ανέφερε ακόμη, πως η διατήρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων θα αποτελέσει διαβατήριο για τις αγορές.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Δείτε τη συζήτηση που συντόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Μια νέα φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο» και στην οποία μετείχαν οι Natan Aronshtam, Eυτύχιος Βασιλάκης, Νίκος Βέττας, Χάρης Θεοχάρης και ο Δημήτρης Λιάκος.



Μητσοτάκης: Πολιτική προτεραιότητα η άμεση προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι πρώτη πολιτική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ, στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία δεν συνδέει τις επενδύσεις με τα θετικά οφέλη για την κοινωνία που σημαίνει όμως, όπως υπογράμμισε, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας γι΄αυτό – συνέχισε ο ίδιος – είναι επιβεβλημένοι οι υψηλοί ρυθμοί υλοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου επενδύσεων.



Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα κέρδη που βγαίνουν στην Ελλάδα πρέπει να μένουν στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι αυτονόητο. Σε περιόδους ανόδου τα κέρδη φεύγουν στο εξωτερικό και σε περιόδους κρίσεων δεν επιστρέφουν. Υπήρξαν τμήματα της επιχειρηματικότητας που εξασφάλισαν το εύκολο κέρδος λόγω προσβάσεων στην εξουσία και όχι προσβάσεων στην τεχνολογία. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε και το ξεπερνάμε σιγά-σιγά».

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, εστίασε στη σημαντική από-επένδυση που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης – όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία στην κυριολεξία κατακρημνίσθηκαν, τόσο ως απόλυτο μέγεθος από 60 δισ. ευρώ το 2007 σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017, όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από 26% σε 12,6%. Για αυτό και επιβάλλεται όπως σημείωσε να γίνει, καταρχήν, εθνικός επενδυτικός στόχος η σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν με τον μ.ο. της Ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία όπως σημείωσε και αυτή υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των επενδύσεων έναντι χωρών της Ασίας και των ΗΠΑ.

Ο κ. Φέσσας τόνισε ότι για τον ΣΕΒ είναι μονόδρομος το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως. Με αυτό το σενάριο, το κενό μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ σήμερα σε 45 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη. «Όσο συντομότερα το πετύχουμε τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain».

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.