Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του συστήματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αφού επισήμανε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της υλοποίησης των νέων παρεμβάσεων και ως προς την χρηματοδότησή τους, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες που εξασφαλίζουν τον αναγκαίο δημοσιονομικό «χώρο» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει με πλήρη συνέπεια τις δαπάνες για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητά της. Την ίδια στιγμή, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις άλλες βαθμίδες Υγείας με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα επανεπενδυθούν στο ΕΣΥ, διευρύνοντας τις δυνατότητες και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του.
Ο αρμόδιος υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ξεκίνημα του εγχειρήματος με 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας, για τις οποίες έχουν ήδη εξασφαλιστεί, για μία τετραετία, 75 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, στην αρχή η χρηματοδότηση θα γίνεται από πόρους του ΕΣΠΑ (από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τον πρώτο χρόνο, από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τον επόμενο) και σταδιακά θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους μέχρι την πλήρη ανάληψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά το 2020. Όπως πρόσθεσε, για το ξεκίνημα αυτής της μεταρρύθμισης έχουν δεσμευτεί 126 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Ο κ. Χαρίτσης, υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι αυτή η προσπάθεια είναι μέρος του κοινωνικού πυλώνα του ΕΣΠΑ, από τον οποίο χρηματοδοτείται μία σειρά παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας, που ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους.
Επιπλέον, τόνισε ότι τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτείται ένα πλήθος δράσεων στον τομέα της Υγείας που περιλαμβάνουν από την ανέγερση νέων νοσοκομείων, όπως αυτό της Χαλκίδας, μέχρι την προμήθεια νέων ασθενοφόρων και του απαραίτητου εξοπλισμού για νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Συνολικά -ανέφερε χαρακτηριστικά- στα πρώτα δύο χρόνια του νέου ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί έργα υποδομών στον χώρο της Υγείας που ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 31/12/2016 το υπουργείο Οικονομικών έχει πραγματοποιήσει δαπάνες που ξεπερνάνε τα 54 εκατ. ευρώ.
Επίσης, με ειδικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Ταμείο Υποδομών, προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας και όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, πρόκειται για το πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και θα μειώσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, με ευεργετικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον.
«Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν παραμένει σε επίπεδο προθέσεων. Δεν ακολουθούμε τις κοντόφθαλμες πολιτικές των προκατόχων μας, οι οποίοι ξεκινούσαν προγράμματα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για να τα εγκαταλείψουν κακήν κακώς όταν εξαντλούνταν οι κοινοτικοί πόροι, αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσο τους πολίτες, όσο τους εργαζόμενους. Δεν είχαν, βλέπετε, εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας τους με εθνικούς πόρους», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.