Quantcast
Υπερφορολόγηση και έλλειψη ρευστότητας «πνίγουν» τις επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Υπερφορολόγηση και έλλειψη ρευστότητας «πνίγουν» τις επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Χωρίς φρένο συνεχίζεται η «κατρακύλα» της ελληνικής οικονομίας, η οποία αδυνατεί να ανακάμψει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας.

Μπορεί η επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς να δημιούργησε προς στιγμήν κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα, ωστόσο οι δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση του Μαρινόπουλου και της Jetoil έρχονται να καταστήσουν σαφές, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει μακρύς και δύσκολος.

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση του κλίματος και τονίζουν πως εάν δεν άλλαξουν άρδην οι συνθήκες η κατάσταση θα χειροτερέψει…, φέρνοντας πιο κοντά ένα καθολικό κραχ στην οικονομία, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις θέσεις εργασίας. «Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα…

Ο Μαρινόπουλος ίσως είναι η κορυφή του παγόβουνου», προειδοποιούν φανερά απεγνωσμένοι. Ήδη, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον κλάδο που δραστηριοποιείται, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ χιλιάδες είναι οι επαγγελματίες που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και δηλώνουν ανήμποροι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τους εργαζομένους και τα Δημόσια Ταμεία. Υπολογίζεται, σύμφωνα με την Ημερησία, ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισαν 15.409, μεταξύ των οποίων αυτές της Ηλεκτρονικής και της Ledra Hotel, ενώ μειωμένος κατά 3.000 ήταν και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν κατά το ίδιο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Κατανάλωση
Την ίδια ώρα, υπό πίεση παραμένει η κατανάλωση ακόμη και στο λιανεμπόριο τροφίμων που θεωρείται ένας από τους πιο ανθεκτικούς τομείς, ενώ παραμένουν στον «πάγο» πολλά επενδυτικά σχέδια, εξαιτίας των αρνητικών προβλέψεων για την πορεία του ΑΕΠ. Το βαρύ φορολογικό πακέτο που επέλεξε η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της ζήτησης, η οποία παραπέει…

Το δυσμενές περιβάλλον επιτείνει η έλλειψη ρευστότητας, η οποία παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, ενώ «βρόχο» αποτελεί η αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων, η οποία καθυστερεί απελπιστικά.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, οι οποίοι περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα. «Όσο δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και επιβάλλονται νέοι φόροι, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση και η έξοδος από την κρίση θα απομακρύνεται», υπογραμμίζει υψηλόβαθμο στέλεχος από τον χώρο του λιανεμπορίου.

Επενδυτικό σοκ
Διέξοδο… στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί θεωρείται πως μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων, πρωτίστως στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Με δεδομένο ότι η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τη δεδομένη στιγμή δεν είναι εφικτή, ειδικοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα ως το 2020 θα πρέπει να εισρεύσουν ως και 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να εδραιωθεί μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και να βγει οριστικά ο τόπος από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η απελευθέρωση των αγορών, που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και η παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, τα οποία θα αποτελούν μαγνήτη για τα διεθνή και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια. Στο σημείο αυτό, στέκονται και κορυφαίοι αξιωματούχοι από την Ευρώπη, οι οποίοι προτρέπουν τη χώρα να επισπεύσει την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Χρηματοδότηση
Κρίσιμη επίσης θεωρείται η αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης, η οποία εξακολουθεί να δίδεται με χαμηλούς ρυθμούς και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 6 δισ. ευρώ. Όπως λένε εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες, η κίνηση αυτή θα δώσει βαθιές «ανάσες» στην αγορά και θα επιτρέψει σε αρκετές επιχειρήσεις, να ξεπαγώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, εντός και εκτός συνόρων.

«Η εξόφληση των επιστροφών ΦΠΑ που οφείλει το κράτος προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις θα περιορίσει την ασφυξία και θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές, οι οποίες τελευταία αρχίσουν και παρουσιάζουν σημάδια στασιμότητας», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη από τον χώρο των εξαγωγών. Από εκεί και πέρα, εκτιμάται πως πρέπει να γίνει σταδιακή άρση των capital controls, να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια που γίνεται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και να γίνει σωστή διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους στην υγιή οικονομία, δίνοντας συγχρόνως και ένα οριστικό τέλος στους «σκελετούς» που λειτουργούν σε βάρος των λοιπών επιχειρήσεων.

Φόροι – θηλιά
Το βαρύ φορολογικό πακέτο που επέλεξε η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της ζήτησης, η οποία παραπέει…

Ανησυχία για κραχ
Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση του κλίματος και τονίζουν πως εάν δεν άλλαξουν άρδην οι συνθήκες, η κατάσταση θα χειροτερέψει…, φέρνοντας πιο κοντά ένα καθολικό κραχ στην οικονομία, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις θέσεις εργασίας.

Εκλεισαν 15.409 εταιρείες
Υπολογίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισαν 15.409, μεταξύ των οποίων αυτές της Ηλεκτρονικής και της Ledra Hotel, ενώ μειωμένος κατά 3.000 ήταν και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν κατά το ίδιο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.