Το Yπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την ICAP A.E., και κάνοντας χρήση της βάσης δεδομένων KOMPASS, ανήρτησε στην ιστοσελίδα AGORA, καταλόγους με ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διανομή προϊόντων στις κύριες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών και στους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας μας.
Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδα και δεδομένης της άριστης και ανταγωνιστικής ποιότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο, των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων και της αυξανόμενης ζήτησης για εισαγωγές τους από χώρες του εξωτερικού, αναρτήθηκαν πληροφορίες για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε χώρες που αποτελούν τους 30-40 κυριότερους εμπορικούς μας εταίρους.
Για την επιλογή των κλάδων χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια η εξαγωγική τους επίδοση καθώς και το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών όπως έχει εκφρασθεί μέσω των αιτημάτων τους στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
Οι τομείς που επιλέχθηκαν είναι: τρόφιμα και ποτά (ιχθυηρά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρασί και λοιπά αλκοολούχα και μη ποτά, έλαια, αρτοποιήματα κ.λπ.), βιολογικά προϊόντα, λιπάσματα, μετρητές αερίων υγρών ή ηλεκτρισμού, παιχνίδια, προϊόντα ομορφιάς, υλικά συσκευασίας, καπνά, ενδύματα, υφάσματα, μάρμαρα, ασβεστόλιθοι και λοιπές πέτρες, πιατικά, είδη νοικοκυριού ή οικιακής οικονομίας, είδη προσωπικής υγιεινής και καλλωπισμού, ανελκυστήρες, ηλιακοί συλλέκτες, θερμοσίφωνες κ.ο.κ.
Συνολικά αναρτήθηκαν στοιχεία για 7.000 περίπου ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διανομή (distributors) εν λόγω προϊόντων στις αντίστοιχες ξένες χώρες, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες της Βάσης Επιχειρηματικών Δεδομένων KOMPASS που παραχώρησε η ICAP A.E.
H εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια της ανάρτησης αντίστοιχων πληροφοριών για καταστήματα διανομής εκλεκτών ειδών (delicatessen) σε χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στόχο είναι τα κύρια ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα να προωθηθούν σε περαιτέρω ξένες αγορές και να γίνουν ευρέως γνωστά και αποδεκτά παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο με το εκτεταμένο δίκτυο Αρχών στο εξωτερικό και κυρίως με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί παγκοσμίως ο αριθμός των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων που διακινούνται στις ξένες αγορές.
Για περισσότερες πληροφορίες, για τις κατά τόπους αγορές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Αρχές μας στις χώρες του εξωτερικού που τους ενδιαφέρουν: Διμερείς Σχέσεις της Ελλάδος
Κατάλογοι εταιρειών ανά κατηγορία προϊόντων
1. Λαχανικά ,φρούτα και ξηροί καρποί, παρασκευασμένα ή διατηρημένα
2. Αλκοολούχα ποτά, οίνος, μπύρα κλπ
3. Μη αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά κλπ
4. Συμπύρηνα φρούτα
5. Εσπεριδοειδή
6. Βιολογικά Προϊόντα
7. Σταφύλια, νωπά ή ξερά (σταφίδα)
8. Γαλακτοκομικά
9. Προϊόντα ζάχαρης , μελιού και σοκολάτας κλπ
10. Ιχθυηρά
11. Προϊόντα ομορφιάς
12. Βαμβακερά υφάσματα και νήματα
13. Ενδύματα-Υποδήματα
14. Ανελκυστήρες, εξαρτήματα και αξεσουάρ
15. Μετρητές αερίων, υγρών ή ηλεκτρισμού
16. Είδη μεταφοράς ή συσκευασίας από πλαστικές ύλες
17. Είδη καπνού
18. Παιχνίδια
19. Πιατικά και άλλα είδη νοικοκυριού ή οικιακής οικονομίας
20. Λιπάσματα ορυκτά ή χημικά
21. Μάρμαρα, πέτρες, ασβεστόλιθοι κλπ
22. Θερμοσίφωνες , ηλιακοί συλλέκτες ,κλιματιστικά
23. Προϊόντα αρτοποιίας , ζαχαροπλαστικής
24. Έλαια, ελαιόλαδο