Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται η Wood, λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων και του τεράστιου discount του δείκτη P/BV σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.
Όπως τονίζει το μεγάλο αυτό discount δεν είναι δικαιολογημένο, λόγω 1) της σταθεροποίησης του κλάδου και της σταδιακής επιστροφής στην κερδοφορία, 2) των καλύτερων επιπέδων κάλυψης των NPE έναντι άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών και 3) των επαρκών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εκδόσεις μετοχών στο άμεσο μέλλον.
Όπως επισημαίνει, αν και πιστεύει ότι η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη θα οδηγήσει σταδιακά σε υψηλότερες αποτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, όπως τονίζει, δεν υπάρχει κάποιος ορατός καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα γρήγορο re-rating των τιμών των μετοχών.
Η Wood διατηρεί τη σύσταση buy για την Αlpha Bank και την Εθνική – οι οποίες και αποτελούν τα top picks της, ενώ υποβαθμίζει σε hold από buy την στάση της για την Eurobank και διατηρεί την στάση hold και για την Πειραιώς.
Η τιμή στόχος για την Alpha Bank μειώνεται στα 2,50 ευρώ, από 3,30 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 0,30 ευρώ, από 0,50 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 0,20 ευρώ, από 0,30 ευρώ προηγουμένως και για την Eurobank στα 0,70 ευρώ, από 1,20 ευρώ.
Όπως σημειώνει, τα capital buffers και η κάλυψη των NPLs είναι καλύτερα από τον ευρωπαϊκό κλάδο, με τους δείκτες να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 16,3%. Οι δείκτες NPLs έχουν βελτιωθεί σημαντικά, στο 68% στο β’ τρίμηνο από 52% πριν από δύο χρόνια μετά τους δύο γύρους των stress tests.
Οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς ένα κερδοφόρο 12μηνο το 2016, με τη Wood να θεωρεί ότι ο στόχος αυτός είναι και λογικός και ήδη εμφανής μετά και τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Οι μεγαλύτεροι οδηγοί της ανάκαμψης είναι η επιβράδυνση στις νέες ροές των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μεγάλη πτώση του κόστους των προβλέψεων.
Η Wood ωστόσο προειδοποιεί ότι παρά την βελτίωση στα θεμελίωδη, δεν υπάρχει ορατός καταλύτης σε αυτή τη φάση να οδηγήσει σε ένα ισχυρό re-rating των ελληνικών τραπεζών.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (με τις συνήθεις καθυστερήσεις) είναι απίθανο να αλλάξει το κλίμα (η πρώτη αξιολόγηση δεν το έκανε), και η συμμετοχή στο QE παραμένει αβέβαιη.
Στους βασικούς κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood τοποθετεί την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την απουσία ιστορικού διαχείρισής τους, τη μεγάλη έκθεση στα DCT, την υψηλή αναλογία δανείων/καταθέσεις και τις πιθανές πιέσεις στα spreads.