Την εκτίμηση ότι το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό και το κλίμα για επενδύσεις στον κλάδο κατάλληλο, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α., Γιάννης Βοτσαρίδης, κατά το ανοιχτό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσής της στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι εν μέσω κρίσης οι ασφαλιστικές εταιρείες άντεξαν σε συνθήκες που δεν μπόρεσαν να υπομείνουν ακόμη και οι τράπεζες.
Κατά τον κ.Βοτσαρίδη, οι ‘Ελληνες επενδύουν πλέον στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς σε ποσοστό 86% εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία “δεν είναι ασφαλή”, ενώ μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, ωθούν ολοένα περισσότερους πολίτες σε ασφάλιση της περιουσίας τους. Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο “Κτήμα Χρηστίδη”, ανακοινώθηκε η διανομή μερίσματος για πέμπτη χρονιά, ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή φέτος, καθώς και μεγάλη αύξηση κερδών, κατά 84,81%, στη χρήση 2017.
Στο 10% των αποζημιώσεων η ασφαλιστική απάτη. 34 απάτες διαπιστώθηκαν σε τρεις μέρες στο Αγρίνιο!
Ο διευθυντής του Τμήματος Αποζημιώσεων της εταιρείας, Κώστας Βοτσαρίδης, επισήμανε ότι η ασφαλιστική απάτη παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο, καθώς αντιστοιχεί πλέον σχεδόν στο 10% των αποζημιώσεων, ποσοστό σταθερό τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο ίδιος σημείωσε ότι δύο στα δέκα τροχαία είναι στημένα, ενώ στο διάστημα 2015-2016 οι εξακριβωμένες περιπτώσεις απάτης αυξήθηκαν κατά 55%. Δύο στα δέκα τροχαία ατυχήματα, πρόσθεσε, είναι “στημένα”, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα μόλις τριών ημερών στο Αγρίνιο κατεγράφησαν 34 απάτες!
Αν η ευκαιριακή απάτη αποτελεί κι αυτή πρόβλημα για τις εταιρείες του κλάδου, η οργανωμένη συνιστά το σοβαρότερο, ενώ σε αυτήν εμπλέκονται διάφοροι επαγγελματίες, από συνεργεία αυτοκινήτων και δικηγόρους μέχρι γιατρούς, αστυνομικούς και άλλους κρατικούς υπαλλήλους. Ζημίες που δηλώνονται ενώ δεν έχει υπάρξει …επαφή οχημάτων, δηλώσεις μεταξύ συγγενών και φίλων, με διαφορετικά κόστη από τα πραγματικά ή με παραποιημένα έγγραφα, αποτελούν συχνά φαινόμενα. Επιτροπή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας εξετάζει το θέμα της ασφαλιστικής απάτης, ώστε να επεξεργαστεί σχετική πρόταση. Ο Κώστας Βοτσαρίδης αναφέρθηκε σε έρευνα της Ένωσης, από την οποία προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον και οι δράσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για την αντιμετώπιση της απάτης είναι αυξημένα, ενώ ήδη τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση του ποσοστού της είναι ορατά στους ισολογισμούς τους.
Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, χτες το βράδυ, η Εταιρία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χρήσης του 2017, η οποία έκλεισε με κέρδη της τάξης των
20,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 84,81% σε σχέση με πέρυσι), ενώ τα γραμμένα ασφάλιστρα έφτασαν τα 59,03 εκατ. ευρώ (+11,59%) και τα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν στα 69,74 εκατ. (+25,38%). Επιπλέον, αύξηση παρουσίασαν οι επενδύσεις, κατά 15,33 % και τα αποθέματα κατά 7,24 % (103,93 εκατ. έναντι 96,91 εκατ.), με τον Δείκτη Κάλυψης Αποθεμάτων να ανέρχεται στο 1,67 έναντι 1,54 και τους Δείκτες SCR στο 140,27% και MCR στο 510,71%.
Μετά το 2023 η ολοκλήρωση του συνόλου της βασικής γραμμής του Μετρό, σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ
Στο μεταξύ, μετά το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Πάρις Μπίλλιας, ώς τιμώμενος ομιλητής στις εργασίες της γενικής συνέλευσης. ‘Οπως είπε, η λειτουργία του Μετρό μέχρι το Σιντριβάνι είναι πιθανή το 2022 και όχι το φθινόπωρο του 2020, όπως είχε εξαγγελθεί, “κι αυτό με τήρηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος”, ενώ λόγω των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, “η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής απομακρύνεται για μετά το 2023” υποστήριξε.
Ο ίδιος τόνισε ότι από αναπτυξιακό έργο, το Μετρό έχει εξελιχθεί σε δυνάστη των επιχειρηματιών της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι παρότι ο σχεδιασμός για την επέκταση του μέσου σταθερής τροχιάς προς Δυσμάς είναι θετικός, ωστόσο δεν έχουν προς το παρόν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο κ.Μπίλλιας υπογράμμισε ακόμη ότι επιβάλλεται να αξιοποιηθεί κάποια από τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει για την αναβάθμιση της περιφερειακής οδού, τονίζοντας ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί ώς προσφορότερη τη λύση του fly over.
Πάνω από 4 δισ. ευρώ θα έχει συγκεντρώσει σε λίγα χρόνια το Πράσινο Ταμείο;
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, αφού όπως είπε ο σχετικός σχεδιασμός χρονολογείται από το 2003 και είναι πλέον ξεπερασμένος. ‘Οπως είπε, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν πολύ υψηλό κόστος, ενώ τα πιο επείγοντα εξ αυτών -π.χ. αυτά στην περιοχή του Δενδροποτάμου- μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, όπου έχουν συσσωρευτεί περί τα 2,5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα τακτοποίησης αυθαιρέτων, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. στα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Όπως είπε, τα κονδύλια του συγκεκριμένου ταμείου προορίζονται για περιβαλλοντικά έργα, αλλά “πιο περιβαλλοντικό θέμα από την αντιπλημμυρική προστασία δεν υπάρχει”.
Ο ίδιος επανέλαβε τέλος την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την ανάγκη ύπαρξης νέου μεγάλου έργου στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσει σαν brand name για την πόλη, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου, που εκτείνεται από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι._