Τρίμηνο ανησυχιών για την ασφαλιστική αγορά παρά τον θετικό Ιανουάριο

Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να δοθούν μικρές φοροαπαλλαγές για συμβόλαια υγείας και συνταξιοδοτικά ώστε να συνδράμει και η ιδιωτική ασφάλιση στο Ασφαλιστικό είναι τα μεγάλα ζητουμενα της ασφαλιστικής αγοράς που θα καθορίσουν την πορεία του κλάδου την επόμενη διετία. Το κλίμα στην ασφαλιστική αγορά είναι εξαιρετικά τεταμένο εξαιτίας της καθυστέρησης της αξιολόγησης και των επιπτώσεων που αυτό έχει για τους ασφαλισμένους, τη μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας των πελατών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ουσιαστικά λειτουργούν κόντρα στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.

Μπορεί η ζήτηση για τις ασφαλίσεις υγείας να συνεχίζεται με διψήφια ποσοστά αλλά έχει κοπάσει η ζήτηση για κάθε είδους άλλο ασφαλιστικό προιόν εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της «επόμενης ημέρας». Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και διευθυντές πωλήσεων βλέπουν καθημερινά την ανησυχία των μικρών, μεσαίων και μεγάλων ασφαλισμένων για τις επόμενες εξελίξεις καθώς και την διακοπή συνταξιοδοτικών-αποταμιευτικών συμβολαίων που έχουν εισοδηματική ελαστικότητα, δηλαδή μειώνονται όταν μειώνεται το εισόδημα. Έτσι μπορεί όλοι να προσμένουν ότι η κατάρρευση του ασφαλιστικού θα δημιουργήσει νέους ασφαλισμένους αλλά η καθίζηση του διαθέσιμου εισοδήματος φαίνεται να «παγώνει» τις προσδοκίες του κλάδου ειδικά για συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά προϊόντα. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του «πατριάρχη» της ασφαλιστικής αγοράς του Δημήτρη Κοντομηνά σε μία πρόσφατη εκδήλωση-βράβευση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας στην οποία δήλωσε ότι η ανάπτυξη των συνταξιοδοτικών προϊόντων θα αργήσει επειδή «ο κόσμος δεν έχει λεφτά».


Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν και τα υπόλοιπα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς. Κατά την προχθεσινή συνέντευξη τύπου της Interamerican , ο CEO Γιάννης Καντώρος αφού τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά έχει έτοιμες προτάσεις υγείας – συντάξεων προς την Πολιτεία και οι οποίες θα κατατεθούν άμεσα στο επόμενο διάστημα, επεσήμανε ότι η ασφαλιστική αγορά επηρεάζεται και αυτή από τις συνθήκες της αβεβαιότητας, τη διατήρηση υψηλού δείκτη ανεργίας, στασιμότητας ανάπτυξης και υποχώρησης της καταναλωτικής δύναμης. Επιπλέον, το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια επηρεάζει και τις αποδόσεις των συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών προιόντων που κινούνται σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Διακοπή της καθοδικής πορείας των ασφαλίστρων αυτοκινήτου
Ήδη σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το α’ τρίμηνο 2017 δεν είναι από τα καλύτερα και ότι πιθανόν να υπάρξουν πιέσεις στα τεχνικά (λειτουργικά) αποτελέσματα των κλάδων αυτοκινήτου εξαιτίας της παρατεταμένης υποχώρησης από το 2012 μέχρι και το 2016 των τιμολογίων. Πλέον τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου φαίνεται ότι επιστρέφουν (σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εταιρείες) σε υψηλότερα επίπεδα προκειμένου να βελτιωθούν και οι χρηματοοικονομικές ροές. Το γεγονός ότι οι ζημιές στον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια ήταν χαμηλές βοήθησε στην παρατεταμένη υποχώρηση των ασφαλίστρων αλλά πλέον η αγορά έχει αγγίξει το χαμηλότερο σημείο της. Η ασφάλιση αυτοκινήτου εξακολουθεί να μαστίζεται από τον αυξημένο αριθμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων (αγγίζουν το 14% επί του συνόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα) γεγονός που έχει δημιουργήσει «τρύπα» ύψους 450 εκατ. ευρώ στο Επικουρικό Κεφάλαιο.

Κλάδος Υγείας: Ανάπτυξη με εξωγενείς κινδύνους
Στον κλάδο υγείας συνεχίζεται η ραγδαία ανάπτυξη με διψήφιους ρυθμούς και το 2017 γεγονός που αποδίδεται στην κακή κατάσταση του κρατικού συστήματος Υγείας και στην ανελαστική ζήτηση που έχει η Υγεία. Ωστόσο οι κίνδυνοι προέρχονται από την κακή κατάσταση που βρίσκονται (χρηματοοικονομικά) πολλές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζονται οι ασφαλιστικές. Να σημειωθεί ότι ο ασφαλιστικός κλάδος καλύπτει το 60%-70% των συνολικών εισαγωγών στις ιδιωτικές κλινικές.

Καλή η εκκίνηση του 2017
«Άνοιξη μες στον χειμώνα» μοιάζουν τα αποτελέσματα Ιανουαρίου 2017 μέσα σε μία παρατεταμένη περίοδο προβληματισμού της ιδιωτικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η ασφαλιστική παραγωγή του Ιανουαρίου 2017 διαμορφώθηκε στα 341,466 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο 9,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2016.

Η αύξηση αυτή προήλθε από την παρατεταμένη ανοδική κίνηση των πρωτασφαλίστρων υγείας (εντάσσονται από πέρυσι στους κλάδους ατυχημάτων και ασθενειών), τη σταδιακή ανάκαμψη των ασφαλίστρων στο αυτοκίνητου και τη συνέχιση της ανόδου στα ασφάλιστρα περιουσίας και πυρός και τις Γενικές Αστικές Ευθύνες. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον Ιανούαριο 2017 οι ασφαλίσεις ζωής διαμορφώθηκαν στα 159,474 εκατ. ευρώ με άνοδο 10,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2016, οι ασφαλίσεις κατά ζημιών αυξήθηκαν στα 181,992 εκατ. ευρώ με αύξηση 7,7%.

Από τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, η αστική ευθύνη αυτοκινήτου που αποτελεί παραδοσιακά τον μεγαλύτερο κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης κατέγραψε οριακή υποχώρηση (-1,2%) σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017 όταν ο μέσος όρος υποχώρησης του κλάδου τα τελευταία χρόνια ξεπερνουσε το 10%.

Η αισθητή αυτή ανάκαμψη οφείλεται στον εξορθολογισμό των ασφαλίστρων με μικρές ανοδικές κινήσεις στα ασφάλιστρα για τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Σημαντική αύξηση είχαν και οι υπόλοιποι κλάδοι κατά ζημιών, των οποίων η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 120 εκατ. ευρώ με αύξηση 13%.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ
Αναγκαίες οι συνεργασίες και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο

Στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου οι φορολογικές και ασφαλιστικές εξελίξεις, η αγορά προτείνει συγχωνεύσεις και συνεργασίες. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει δείξει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, αλλά το ζητούμενο είναι πλέον η ποιότητα των ενδιαφερομένων.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος στρατηγικός επενδυτής υποψήφιος για την Εθνική Ασφαλιστική προβληματίζει την αγορά. Η μελλοντική πώληση της εταιρείας αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κύκλο επιχειρηματικής κινητικότητας που θα επηρεάσει και την Διαμεσολάβηση. Οι μικροί διαμεσολαβούντες (πράκτορες -μεσίτες) με χαμηλές πωλήσεις αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις οι οποίες ξεπερνούν το 60% των ετήσιων εσόδων τους. Έτσι οι επιλογές τους είναι είτε να συνεργαστούν και να συγχωνευτούν από τους μεγαλύτερους είτε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Οι επαγγελματικές ενώσεις των διαμεσολαβούντων ζητούν καλύτερη φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση αλλά και ηπιότερους ελέγχους σε θέματα επαναπιστοποιήσεων από την ΤτΕ.


Πηγή: Ημερησία

Exit mobile version