Tρεις ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί σχεδόν 36 εκατ. ευρώ για 16 καινοτόμα έργα στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου της πρωτοβουλίας «Επιτάχυνση της Καινοτομίας» (FTI).
Τα έργα περιλαμβάνουν σύνθετα υλικά προηγμένης τεχνολογίας για τα πτερύγια ανεμογεννητριών, ρομπότ λέιζερ που ανιχνεύει ελαττώματα συγκόλλησης σε κύτη πλοίων, μια εξελιγμένη διάταξη επαναιμάτωσης που χρησιμοποιείται στην ανάνηψη και τεχνολογίες ωκεάνιας ενέργειας. Οι τρείς ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε τρία έργα είναι οι εξής:
Το έργο «ShipTest» συντονίζει η εταιρεία Spectrum από τον Πειραιά και συμμετέχει η εταιρεία Innora από το Κορωπί. Αφορά ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ρομπότ ελέγχου που καθοδηγείται από λέιζερ για τον εντοπισμό ατελειών στις συγκολλήσεις στο κύτος των πλοίων αναφέρει η Καθημερινή. Η διάθεση του συστήματος στην αγορά θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών της επόμενης πενταετίας κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 398 άμεσες και 1.185 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η Innora συμμετέχει ως εταίρος και στο έργο «iPerm» που έχει στόχο την κατασκευή ενός μόνιμου, ευφυούς και ενεργειακά αποδοτικού ασύρματου δικτύου παρακολούθησης διακρατικών αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η διάθεση του συστήματος στην αγορά αναμένεται να δημιουργήσει 215 άμεσες θέσεις εργασίας.
Τέλος, η εταιρεία Mistras συμμετέχει ως εταίρος στο έργο «RiserSure», στόχος του οποίου είναι η ταχεία εκτίμηση της ακεραιότητας εύκαμπτων κατακόρυφων αγωγών που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης.