Το επόμενο στοίχημα του Mr Chipita ακούει στο όνομα «Νίκας»

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας για τα… δύσκολα. Δεν διστάζει να επενδύσει εκεί που πιστεύει και μένει προσηλωμένος στόν στόχο του μέχρι αυτός να επιτευχθεί. Το 2010, τάραξε τα νερά επαναγοράζοντας το προσωπικο του δημιούργημα, την Chipita, από την Vivartia του ομίλου της MIG έναντι 730 εκατ. ευρώ, σε μια κίνηση που πολλοί θεώρησαν ρίσκο. Σήμερα τα ταράζει και πάλι υποβάλλοντας μία πρόταση για τον πλήρη έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, της επιχείρησης που αποδείχτηκε ένα από τα ελάχιστα «χαμένα στοιχήματα» του φίλου του Άγγελου Πλακόπητα.

 

Δυναμικό comeback

Ο βιομήχανος, το όνομα του οποίου έπαιξε έντονα πριν μερικούς μήνες για την ηγεσία του ΣΕΒ είναι ένας άνθρωπος που μιλά μέσα από το έργο και τα αποτελέσματά του. Και τα τελευταία πέντε χρόνια δρομολογεί ένα δυναμικό comeback που κάνει το όνομα των εταιρειών του να ακούγεται στις …πέντε ηπείρους. Από τις επενδύσεις που εκαναν τη Βόρειο Αμερική να μαθει «να τρώει κρουασάν» μέχρι τις τελευταίες κινήσεις του  στην Ινδία, την Τουρκία και την Ινδονησία. Εξωστρεφής σε μεγάλο βαθμό, ο ίδιος θεωρεί ότι η Ανατολή είναι το Ελ Ντοράντο του ομίλου του και το αποδεινυει. Το εξωτερικό και ιδιαίτερα η ανατολη είναι η πηγή για το 60% των εσόδων του ομίλου Chipita που διαθέτει 65 γραμμές παραγωγής και εμπορική παρουσία σε 35 χώρες.

 

Το στοίχημα

Υπαρχει όμως και το στοίχημα του εσωτερικου μετώπου. Και αυτό ακούει στο όνομα της Νίκας. Της αλλαντοβιομηχανίας που υπήρξε πριν πολλά χρόνια η «μεγάλη κίνηση» του Αγγελου Πλακόπητα.
Το 2003 ο  «γκουρού» της Global Finance έριξε 60 εκατ. ευρώ για το 49,92% της αλλαντοβιομηχανίας, και αργότερα έδωσε άλλα 36 εκατ. για να αποκτήσει το υπόλοιπο 30%. Όμως δεν ήταν τα μόνα «κεφάλαια» που απαιτούνταν. Εγκλωβισμένη στη δίνη της κρίσης, αλλά και με διοικητικές αστοχίες, η Global Finance εγκλωβίστηκε στην επένδυσή της, ενω οι όποιες προσπάθειες πώλησης της αργότερα δεν τελεσφόρησαν.
Όπως πριν πολλά χρόνια η Global Finance επενδυε στην τότε πόλλά υποσχόμενη Chipita, έτσι και στις αρχές της δεκαετίας ήρθε η σειρά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου να στηρίξει τον Άγγελο Πλακόπητα. Σε δύο φάσεις έριξε  σχεδόν 7 εκατ. ευρώ στην «Νίκας» που κλονιζόταν από την απώλεια μεριδίων, αλλά και το διατροφικό σκάνδαλο με το «αλογίσιιο» κρέας. Ο Mr. Chipita που την περίοδο εκείνη είχε επανακάμψει πλήρως και στο δικό του δημιουργημα, κάλυψε κατά 50% και πλέον το μετατρέψιμο ομολογιακό των 10 εκατ. ευρώ της Νίκας, τον Αύγουστο του 2011, βάζοντας 5,4 εκατ., ενώ τον Οκτώβριο του 2012 τοποθέτησε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ για ένα δεύτερο ομολογιακό της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε ουσιαστικό λόγο στα πράγματα έστω και από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ.
Πριν μερικές ημέρες, γνωρίζοντας και την επιθυμία του Πλακόπητα να απεμπλακεί από τη Νίκας υπέβαλε στις πιστώτιες τράπεζες μια πρόταση με την οποία δηλώνει πως επιθυμεί να προστατεύσει την επένδυσή του, αποκτώντας την πλειοψηφία και τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανίας αλλαντικών: προβλέπει μια σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με ένα εξίσου σημαντικό «κούρεμα» στον δανεισμό.
Τα νούμερα δεν είναι εύκολα για την Νίκας. Τον Ιούνιο οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας και του ομίλου ξεπερνούσαν το κυκλοφορούν ενεργητικό τους κατά 53,1 εκατ. ευρώ και 60,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ με βάση τα στοιχεία εξαμήνου, η καθαρή θέση τόσο της εταιρείας όσο και του ομίλου έχει καταστεί αρνητική, κατά 11,6 εκατ. ευρώ και 18,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή το μερίδιο της Νίκας στην αγορά έχει πέσει στο 14% από το 22% τα παλαιότερων εποχών. Τουλάχιστον έχει ανεβεί και σταθεροποιηθεί από τους μονοψήφιους αριθμούς που ακολούθησαν το διατροφικό σκάνδαλο…

Θα μπορέσει ο Mr. Chipita να πετύχει το νέο του στοίχημα;
Με τη Eurobank που ελέγχει το 12% του μετοχικου κεφαλαίου να πιέζει για μία λύση που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της βιομηχανίας, οι εμπλεκόμενοι βλέπουν στο πρόσωπο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου τον άνθρωπο που μπορεί να διαμορφώσει μια νέα προοπτική, ποντάροντας τόσο στις ισχυρές συμμαχίες που διαθέτει, τους φιλικούς δεσμούς με το τραπεζικό σύστημα. Και βέβαια το επιχειρηματικό του δαιμόνιο που υπόσχεται πολλά…

Exit mobile version