Quantcast
Το Δ.Σ. του Safilo Group εκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα γ΄τριμήνου και των 9 μηνών 2015 - enikonomia.gr
share

Το Δ.Σ. του Safilo Group εκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα γ΄τριμήνου και των 9 μηνών 2015

δημοσιεύτηκε:

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Safilo Group S.p.A. – του φημισμένου  Ιταλικού κατασκευαστή και  δημιουργού γυαλιών, εισηγμένου στο Ιταλικό χρηματιστήριο – ενέκρινε στις 5 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και των πρώτων εννέα μηνών του 2015. Για τους πρώτους εννέα μήνες, οι καθαρές πωλήσεις της Safilo αυξήθηκαν κατά 10,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες και κατά 1,0% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η απόδοση του 3ου τριμήνου ανά περιοχή προσομοίαζε πολύ με τις τάσεις πωλήσεων που καταγράφηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο: οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,0% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2014 σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες και κατά 0,9% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, συνεχίζοντας να αντανακλούν ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη νέα περιοχή της Μέσης Ανατολής και ασθενέστερες επιδόσεις στις πιο απαιτητικές συνθήκες αγοράς στην Ασία και τη Βραζιλία.

Στους πρώτους εννέα μήνες τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,8% και το μικτό περιθώριο ανήλθε σε 60,2% των πωλήσεων. Στο τρίτο τρίμηνο, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,6%, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο 58,8% των πωλήσεων, επηρεασμένο αρνητικά από τις ξένες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Στο τρίτο τρίμηνο, οι σχεδιαζόμενες βιομηχανικές συνέργειες και οι πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους αντιστάθμισαν σημαντικά τις αυξήσεις του κόστους πληθωρισμού και του κόστους απαξίωσης που έχουν επηρεάσει τη βιομηχανική απόδοση του έτους μέχρι σήμερα.

Σε επίπεδο λειτουργίας, τα προσαρμοσμένα1 EBITDA έπεσαν κατά 10,3% τους πρώτους εννέα μήνες, αλλά ο Όμιλος παρουσίασε για πρώτη φορά μέσα στο έτος αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο, κατά 1,2% έναντι του προηγούμενου έτους. Το προσαρμοσμένο EBITDA1 διαμορφώθηκε σε 8,1% και 5,2% των πωλήσεων αντίστοιχα, κατά τους πρώτους εννέα μήνες και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Την τελευταία αυτή περίοδο παρουσιάστηκε βελτίωση στη λειτουργική μόχλευση σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο του έτους καθώς ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σε νέες διαφημιστικές εκστρατείες και καμπάνιες προϊόντων άρχισε να γίνεται ηπιότερος και τα οφέλη των έργων οικονομικής απόδοσης έγιναν εμφανέστερα.

Με την εξαίρεση των αρνητικών επιπτώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των αδειών που διακόπηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο, τόσο το Μικτό περιθώριο όσο και το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκαν σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Για τους εννέα μήνες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο Όμιλος σημείωσε Ελεύθερες Ταμειακές Ροές 66.8 εκατομμύριων Ευρώ, κατεβάζοντας το Καθαρό Χρέος του Ομίλου στο τέλος της περιόδου κάτω από το όριο των 100 εκατομμυρίων Ευρώ, για πρώτη φορά, στα 97.1 εκατομμύρια Ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη συνεχιζόμενη βελτίωση στο καθαρό κεφάλαιο κίνησης, τα έσοδα από την πώληση μετοχών που κατείχε σε συγγενή εταιρεία και, όπως τονίστηκε προηγουμένως, την πρώτη από τις τρεις πληρωμές αποζημιώσεων ύψους 30 εκατομμυρίων Ευρώ από τον Όμιλο Kering, που καταβλήθηκαν τον Ιανουάριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.