Πάνω από 30.700 επιχειρήσεις-μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) έβαλαν λουκέτο στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ήτοι από το 2010 έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι, από τους χώρους της 81ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του φορέα, Μιχάλης Ζορπίδης. Με την ευκαιρία των εγκαινίων του περιπτέρου του ΕΕΘ στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, ο κ.Ζορπίδης σημείωσε ακόμη ότι στο ίδιο διάστημα ιδρύθηκαν 22.837 επιχειρήσεις, αριθμός μικρότερος κατά 8.000 σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Στο δε οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, δηλώθηκαν 1.882 λουκέτα σε μέλη του ΕΕΘ, ενώ στο ΓΕΜΗ εγγράφηκαν 1.567 ιδρύσεις επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, με την πλάστιγγα να γέρνει και πάλι σαφώς προς την πλευρά εκείνων, που διέκοψαν τη λειτουργία τους.
“Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χάθηκαν περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας στον δικό μας χώρο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2010 ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 80% και τα τελευταία τρία χρόνια η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών φτάνει στο 35%. Τέσσερις στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες δηλώνουν σήμερα ότι βρίσκουν πολύ πιθανόν να κλείσουν την επιχείρησή τους μέσα στους επόμενους μήνες […] Καλούμε την πολιτική ηγεσία της χώρας να δείξει ωριμότητα, σύνεση και ενότητα προκειμένου να επουλώσουμε τις πληγές. Οι πολιτικές διαμάχες, το κομματικό συμφέρον, οι πολιτικές στρατηγικές είναι πλέον πολυτέλειες για την πατρίδα μας. Η κατάσταση απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολιτικούς και σε όλα τα κόμματα να ομονοήσουν πάνω στα βασικά ζητήματα” σημείωσε ο κ.Ζορπίδης, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό πρόσθεσε: “Δώστε μας κουράγιο, το έχουμε ανάγκη”.
Σταθάκης: Γυρίζουμε σελίδα, ο κύκλος της ύφεσης έχει οριστικά τελειώσει
Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και ότι η ύφεση έχει οριστικά τελειώσει εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γεώργιος Σταθάκης. “Είναι γεγονός ότι η εθνική οικονομία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί οικονομία εν καιρώ ειρήνης κι αυτό το αποτύπωμα είναι εμφανές […] με τεράστιο βάρος για τις επιχειρήσεις, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Φιλοδοξούμε όμως ότι γυρίζουμε σελίδα, ότι ο κύκλος της ύφεσης έχει οριστικά τελειώσει” σημείωσε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχει ήδη προωθήσει -ή προωθεί η κυβέρνηση- για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε 1)το νομοσχέδιο για τις δημόσιες προμήθειες και έργα, “μια σημαντική τομή που ανοίγει τις κλειστές πόρτες των αγορών δημόσιων προμηθειών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), 2)τον αναπτυξιακό νόμο, “στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα χρόνια όλος ο κύκλος επενδύσεων που θα στηριχθεί αφορά αποκλειστικά τις ΜΜΕ”, 3)τις προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που θα επιτρέψουν την ίδρυση επιχείρισης σε μία-δύο ημέρες, αρχικά σε τέσσερις κλάδους με προοπτική επέκτασης και σε άλλους και 4)την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το “μείζον θέμα του επαγγελματικού κόσμου” -όπως το χαρακτήρισε- τις ασφαλιστικές εισφορές. “Η ιδέα να παγώσουν οι οφειλές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (σ.σ. για τους συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές), αφήνοντας στο μέλλον πολλές επιλογές για το τι θα κάνουν με το παγωμένο κομμάτι των οφειλών τους, ικανοποιεί ένα ώριμο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου” σημείωσε (σ.σ. ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του).
Οι συμμετοχές επαγγελματιών στο περίπτερο του ΕΕΘ είναι φέτος 43, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, ενώ μεγαλύτεροι είναι επίσης και οι χώροι που καταλαμβάνουν.