Τη συνεργασία της με τρία κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πρόκειται για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) από τη Μακεδονία, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» από την Αττική και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από την Κρήτη.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, η Εθνική θα διαδραματίσει τον ηγετικό της ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, ως φορέας συστημικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία. «Έχουμε αποκτήσει “ιδιοκτησία” των δομικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν συλλογική πρόκληση για τη χώρα μας. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία επιδιώκουμε να σηματοδοτήσουμε ότι, ως το ιστορικότερο και διαχρονικά το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, έχουμε το δικό μας μακροπρόθεσμο όραμα για την ελληνική οικονομία».
Σε συνέντευξη Τύπου, όπου ο κ. Φραγκιαδάκης ανακοίνωσε τη συνεργασία με τα τρία ερευνητικά κέντρα – μαζί με τους επικεφαλής των ιδρυμάτων, τον Α. Κωνσταντόπουλο από το ΕΚΕΤΑ, τον Γ. Κόλλια από το Φλέμινγκ και τον Ν. Ταβερναράκη από το ΙΤΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι μια χρονιά ήπιας ανάκαμψης με βελτίωση τους βασικούς τομείς της οικονομίας μας. Οι θετικοί οιωνοί και οι ενθαρρυντικές εξελίξεις όμως δεν θα αρκέσουν για να μειώσουν άμεσα την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά και να εκμηδενίσουν τις απώλειες του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, πόσο μάλλον να το αυξήσουν από τα προ της κρίσης υψηλά επίπεδα του. Για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο είναι απολύτως απαραίτητο μεσομακροπρόθεσμα η ερευνητική μας κοινότητα να συνδεθεί και με παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να συνδέσει η ίδια την ελληνική οικονομία με νέους δυναμικούς κλάδους του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι.
Πρέπει στην Ελλάδα να διδαχθούμε και να προσαρμόσουμε στα μέτρα μας τα επιτυχημένα παραδείγματα επιτυχούς και παραγωγικής αξιοποίησης της έρευνας και διασύνδεσης με τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Αυτός είναι και ο σκοπός που φέρνει κοντά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με τα τρία επιφανή ιδρύματα και προοπτικά με την ερευνητική κοινότητα της χώρας στο σύνολο της.
Η χώρα μας δεν πρόκειται να πετύχει τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, δεν πρόκειται δηλαδή να αποκαταστήσει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο την ευμάρεια που απώλεσε τα τελευταία επτά χρόνια, αν δεν αποκτήσει ένα εθνικό σύστημα καινοτομίας όπου ιδρύματα σαν το ΕΚΕΤΑ, το Φλέμινγκ, το ΙΤΕ αλλά και τα πανεπιστήμια της δεν συνδιαμορφώνουν την παραγωγική διαδικασία.
Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής ακτινογραφήσαμε το παρόν και δείξαμε το μέλλον. Η συνεργασία μας με το ΕΚΕΤΕ, το Φλέμινγκ και το ΙΤΕ, ενσωματώνεται κι αυτή μέσα στον μεγάλο σχεδιασμό _ στο όραμα που έχουμε για την Εθνική. Η Εθνική αναδιατάσσεται εντός Ελλάδος και μπορεί να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παρόλο που η γεωγραφία της Εθνικής επικεντρώνεται πλέον στην Ελλάδα, η παρουσία της θα παραμείνει διεθνής μέσω της εξάπλωσης της γεωγραφίας του μυαλού: δηλαδή τη συμβολή της Εθνικής στην εξάπλωση της ελληνικής καινοτομίας εντός και εκτός συνόρων.
Μέσα από την συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, το Φλέμινγκ, το ΙΤΕ, αποσκοπούμε στο να καταλάβουμε τα πεδία και τον τρόπο με τον οποίο παράγεται καινοτόμα γνώση στην Ελλάδα, το πώς συνδέεται αυτή η καινοτόμα γνώση με εξελίξεις σε σειρά κλάδων διεθνώς, από την γεωργία μέχρι την φαρμακοβιομηχανία. Επιδιώκουμε να συλλάβουμε τον τρόπο και τα μέσα με τον οποία η ερευνητική μας κοινότητα, είτε προσφεύγοντας στην επιχειρηματικότητα η ίδια είτε συνεργαζόμενη με την αλλοδαπή και γηγενή επιχειρηματικότητα, θα συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας.
Η σημερινή μας πρωτοβουλία εκφράζει πάνω από όλα την αυτοπεποίθηση που νιώθουμε για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Μπορούμε να βάλουμε ξανά μπροστά την Ελλάδα. Μπορούμε γιατί υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο και είμαστε εδώ για να θέσουμε τους πόρους μας, τη γνώση μας και, περισσότερο από όλα, την αποφασιστικότητα μας στη διάθεσή σας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕΚΕΤΑ Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ ΕΚΕΤΑ και Εθνικής Τράπεζας σηματοδοτεί την αμοιβαία πρόθεση των δύο οργανισμών να συνεργαστούν, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της. Οι μακροχρόνιες συνεργασίες του ΕΚΕΤΑ με σημαντικές εταιρείες του εξωτερικού και οι πρόσφατες συνεχώς αυξανόμενες συνεργασίες με ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης η δεσπόζουσα θέση της Εθνικής Τράπεζας στο χρηματοπιστωτικό τομέα, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για συνέργειες και τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραγωγή μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων, εργαλείων και πρακτικών αξιοποιώντας διεπιστημονικές προσεγγίσεις και καινοτομικές τεχνολογίες.
Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Φλέμινγκ Γεώργιος Κόλλιας, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι είναι ευτυχές το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα ενδιαφέρεται να συν-επενδύσει σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα. Το Φλέμιγκ έχει δρομολογήσει ήδη την ίδρυση ενός νέου Ινστιτούτου Καινοτομίας & Ανάπτυξης Φαρμάκων, το οποίο θα εστιάζει στην παραγωγή Καινοτομίας στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων, καθώς και την ανάπτυξη του πρώτου ολοκληρωμένου Βιοτεχνολογικού Πάρκου στην Ελλάδα, της Βιοτεχνόπολης. Θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με την Εθνική Τράπεζα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιου είδους δράσεων καινοτομίας σε αναδυόμενους τομείς της σύγχρονης έρευνας και αποτελεί επένδυση για το μέλλον με πολύ σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη.
O Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε ότι η στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΙΤΕ, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του Ιδρύματος είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και η διάχυσή τους προς όφελος της Κοινωνίας, καθώς και η διασύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο. «Μέσω αυτής της συνεργασίας ευελπιστούμε στην κινητοποίηση των κατάλληλων μηχανισμών και εμπλεκόμενων παραγόντων (stakeholders) ώστε με τη σύναψη συνεργειών να ενισχυθεί η δυναμικότητα της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να ενδυναμωθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και να ανασχεθεί η διαρροή επιστημονικά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί άλλωστε το κλειδί εξόδου από την κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία του ΙΤΕ θα συνδράμει στην εξέλιξη της Εθνικής σε ένα φορέα παροχής υψηλής ποιότητας, καινοτόμων υπηρεσιών και εργαλείων», ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης.