Στόχος ο διπλασιασμός των χρηματοδοτήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας προς επιχειρήσεις

‘Εως και στα 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2017 το ενεργό χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας στην Ελλάδα, σημειώνοντας σημαντική αύξηση τόσο σε σχέση με φέτος μέχρι στιγμής (90 εκατ. ευρώ), όσο και σε σύγκριση με το 2014 και το 2015 (περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως). ‘Ηδη, από τις αρχές του 2016 έως σήμερα, μέσα σε δέκα μήνες, το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στην Ελλάδα αυξήθηκε σε ποσοστό άνω του 100%, όπως γνωστοποίησε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του διακρατικού οργανισμού, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί (Ihsan Ugur Delikanli), με αφορμή σημερινή συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή δανειοδοτικής σύμβασης, ύψους 15 εκατ. ευρώ, μεταξύ της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνιας”) και της ελληνικής εταιρείας επεξεργασίας μαρμάρου Marmor Sg Marble and Granite Process SA του ομίλου Stone Group International.

“Αν συμπεριληφθεί και το δάνειο προς τη Μarmor, τότε το χαρτοφυλάκιό μας για φέτος είναι αυξημένο σε ποσοστό 120%. Αυτό όμως, δεν είναι αρκετό για εμάς” σημείωσε ο κ.Ντελινακλί, ενώ απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχέση με το κατά πόσον είναι εύκολο για μια ελληνική επιχείρηση να αντλήσει κεφάλαια από την Παρευξείνια, αντί για μια ιδιωτική εμπορική τράπεζα, ο κ.Ντενικανλί απάντησε: “Σε σύγκριση με τις εμπορικές τράπεζες, οι όροι μας είναι πιο αυστηροί, καθώς λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τον αντίκτυπο της προτεινόμενης επένδυσης στο περιβάλλον και την κοινωνία. Κάποιο πρότζεκτ για παράδειγμα μπορεί να είναι αυτό που λέμε “bankable” αλλά αν οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κοινωνία είναι αρνητικές, δεν θα το χρηματοδοτήσουμε”.

Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι αν μια επιχείρηση ασχέτως μεγέθους έχει βλέψεις να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, η συνεργασία της με την Παρευξείνια δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες: “Η ύπαρξή μας δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Αντί λοιπόν ένας επιχειρηματίας να κοιτάζει μόνο τα επιτόκια και τους οικονομικούς όρους, σε σύγκριση με τις εμπορικές τράπεζες, καλό είναι να κοιτάξει την Παρευξείνια, αν πιστεύει ότι στο μέλλον θα είναι καλύτερο να τραβήξει ξένους επενδυτές. Η ύπαρξή μας θεωρείται σοβαρή εγγύηση για τέτοιες επιχειρήσεις”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κ.Ντελικανλί επισήμανε ότι τα περισσότερα από τα δάνεια της Τράπεζας για την Ελλάδα αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα project που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέταση είναι ώς επί το πλείστον του ενεργειακού τομέα. Μάλιστα, ένα από αυτά, που δεν αποκλείεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, αφορά σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο κ.Ντελικανλί πρόσθεσε ότι περίπου τα μισά από τα πρότζεκτ που η Τράπεζα χρηματοδοτεί χωροθετούνται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ διευκρίνισε ότι τα κόκκινα δάνεια ώς ποσοστό επί των συνολικών δανειοδοτήσεων (όχι μόνο στην Ελλάδα) της Τράπεζας έχουν πέσει στο 1,2% στο τέλος του 2015, από 5,5% όταν η Παρευξείνια ξεκίνησε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης της Τράπεζας σε μόνιμες εγκαταστάσεις, ο κ.Ντελικανλί επισήμανε ότι η διοίκηση της Παρευξείνιας βρίσκεται εν αναμονή τής υλοποίησης της δέσμευσης της ελληνικής Πολιτείας περί διάθεσης 10 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό. “Στις αρχές του 2017, ελπίζω να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση και αναλόγως της λύσης που θα δοθεί, θα αναζητήσουμε τις νέες εγκαταστάσεις” είπε χαρακτηριστικά.

Εισδοχή και της Σερβίας;

Ερωτηθείς απ ό το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η διοίκηση της Τράπεζας εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της μετοχικής της σύνθεσης, ώστε να συμπεριλάβει και νέα κράτη-μέλη (σήμερα μετέχουν σε αυτή 11 χώρες, με βασικούς μετόχους την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρωσία) σημείωσε ότι η συζήτηση για αυτό είναι ανοιχτή. “Για αρχή θέλουμε να δούμε τη Σερβία ώς νέο μέλος. Ελπίζω στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας μας οι σερβικές αρχές να αποφασίσουν η χώρα να γίνει μέτοχος στην Τράπεζα” σημείωσε ο κ.Ντελικανλί, ο οποίος παραδέχτηκε εξάλλου ότι τα κεφάλαια που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής λάβει από την Παρευξείνια δεν αναλογούν στο μέγεθος της συμμετοχής της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. “Για να αναλογούν στο μέγεθος αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να τριπλασιαστούν” πρόσθεσε.

Η συμφωνία με τη Marmor

Εν αναμονή των εξελίξεων, σήμερα υπεγράφη η σύμβαση με τη Marmor, η οποία αφορά δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ και επταετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος δύο ετών. Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο πρόεδρος της Marmor, Ιωάννης Αντωνιάδης, επισήμανε ότι -χάρη και στον δανεισμό- η εταιρεία (που έχει ώς παραγωγική έδρα το Καβαλάρι) μέσα στην επόμενη διετία θα ολοκληρώσει το επενδυτικό της πλάνο, που στόχο έχει τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητάς της (1.250.000 τμ σήμερα), ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω επέκτασή της σε αγορές του εξωτερικού. Σε όρους τζίρου, η Marmor εκτιμά ότι σε βάθος τριετίας θα αυξήσει τις πωλήσεις της στα 55 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. σήμερα.

“Η συνεργασία μας με την Παρευξείνια [και όχι με κάποια εμπορική τράπεζα] έγινε όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Για εμάς αυτή η συνεργασία είναι στρατηγικής σημασίας γιατί βρισκόμαστε στην αρχή μια διαδικασίας και θα θέλαμε να έχουμε δίπλα μας έναν ισχυρό όμιλο για το πλάνο μας της 5ετίας. Η Παρευξείνια είναι μια “δύσκολη” τράπεζα, οπότε θεωρούμε ότι η λήψη του δανείου αυτού είναι και ένα stress test για το πώς μπορεί η εταιρεία μας ν’ αντλήσει κεφάλαια” σημείωσε ο κ.Αντωνιάδης. Η Marmor πραγματοποιεί πωλήσεις σε 85 χώρες, ενώ το 90% των προϊόντων της διατίθεται στις αγορές του εξωτερικού.

Αναφερόμενος τέλος γενικά στην Τράπεζα (και όχι μόνο στους στόχους της για την Ελλάδα), ο κ.Ντελικανλί ανέφερε ότι η Παρευξείνια, με ενεργό χαρτοφυλάκιο ύψους 1,1 δισ. ευρώ και εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις 487 εκατ. ευρώ, έχει ώς στόχο την αύξησή του κατά 7,5% ετησίως έως το 2018.


Exit mobile version