Της ΜΑΙΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των κατασκευών, αλλά και της υγείας, των φαρμακευτικών, των πλαστικών ειδών και των τροφίμων, αναζητούν οι Τούρκοι επιχειρηματίες στη χώρα μας. Το μήνυμά τους για στενή συνεργασία έστειλαν 70 Τούρκοι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, την Παρασκευή.
«Αγκάθι» η γραφειοκρατία
Οι Τούρκοι επενδυτές θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη αρκετή γραφειοκρατία στη χώρα μας που τους εμποδίζει να υλοποιήσουν μεγαλόπνοα σχέδια, τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές επενδύσεις τα τελευταία 15 χρόνια στη γείτονα χώρα, φθάνουν στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μαρίνες – Λιμάνια
Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ, η τουρκική πλευρά τόνισε ότι αποτελεί τη 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ ζήτησε από την ελληνική πλευρά «ν΄ανοίξει τις πόρτες της στους Τούρκους επιχειρηματίες». Οι συμμετέχοντες τόνισαν, ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει δυναμώσει τη θέση της στην κατασκευή πλοίων και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, λέγοντας ότι αρκετά μάλιστα ελληνικά πλοία επιλέγουν να επισκευάσουν τα πλοία τους εκεί.
Ζήτησαν από τους Έλληνες στενότερη συνεργασία στην εκμετάλλευση μαρινών και λιμανιών, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή της τουρκικής Dogus στη Μαρίνα Φλοίσβου και στη μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Τουρισμός
Ο τουρισμός αποτελεί το επόμενο στοίχημα για τη χώρα τους, τόνισαν φορείς του τουρισμού, ζητώντας τη σύμπραξη και των ελληνικών φορέων, προκειμένου όπως είπαν «να υποδεχθούμε από κοινού στο Αιγαίο τουρίστες άλλων χωρών κυρίως μέσω της κρουαζιέρας, που καταγράφει ανοδική τάση». Τον περασμένο χρόνο υπήρξαν 127.000 επιβιβάσεις Τούρκων, ενώ το 2015 θ΄αυξηθεί ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που θα κάνουν στάση στην Ελλάδα, αλλά και στα δικά τους λιμάνια. «Το δυναμικό των Τούρκων τουριστών που θέλουν να ταξιδέψουν φθάνει στις 562.000» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπασουράν Ουλουσόϋ πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ενώ τόνισε ότι φέτος η Τουρκία περιμένει 39 εκατομμύρια τουρίστες.
«Θαλάσσια ταξί»
Στο πλαίσιο του τουρισμού ζήτησαν συνεργασία και στα υδροπλάνα, ζητώντας να δημιουργήσουν Έλληνες και Τούρκοι «θαλάσσια ταξί» που θα συνδέσουν τα ελληνικά με τα τουρκικά λιμάνια, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στο Αιγαίο. Πρότειναν μεταξύ άλλων σύνδεση των τουρκικών παράλιων με Σαντορίνη, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη. «Χρειάζεται να μειωθεί η γραφειοκρατία και να προσφέρουμε καλής ποιότητας υπηρεσίες και τότε θα δούμε θεαματική αύξηση των τουριστών» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Κατασκευές
Συνεργασίες και στον κατασκευαστικό τομέα, ζήτησαν Τούρκοι κατασκευαστές, λέγοντας ότι η χώρα τους αποτελεί τη 2η στον κόσμο σε δυναμικό κατασκευαστών και αναφέροντας ότι 42 τουρκικές εταιρείες περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 250 μεγαλύτερες του κόσμου.
Εκτός από τους επιχειρηματίες το μήνυμα για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έστειλαν, οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου, οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωνσταντίνος Σκρέκας και Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νιχάτ Ζεΐμπεκτσι, καθώς και θεσμικοί φορείς των δύο χωρών.