Quantcast
Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η Επίλεκτος - enikonomia.gr
share

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η Επίλεκτος

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Αίτηση για τη χορήγηση άδειας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 30 Μεγαβάτ και με διάρκεια 20 ετών, κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μέσω της θυγατρική της Επίλεκτος Ενεργειακή, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία Επίλεκτος.

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση στοχεύει στην τροφοδοσία των βιομηχανικών μονάδων του ομίλου, με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Εξάλλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευρυπίδης Δοντάς έχει εκφράσει δημοσίως την άποψή του για το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος, στέλνοντας στο παρελθόν επιστολές διαμαρτυρίες προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που μιλούσαν για «εξόντωση» της βιομηχανίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Επίλεκτος ενισχύει την παρουσία της στην ενέργεια, μέσω της θυγατρικής της Επίλεκτος Ενεργειακή, αλλά και μέσω των άλλων θυγατρικών της Selected Volt και Eπίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης και σε συναφείς δραστηριότητες.

Αν και η εταιρεία είναι περισσότερο γνωστή ως κλωστοϋφαντουργική, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κρίση που διέρχεται ο κλάδος ωθεί τη διοίκηση στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και στον τομέα της ενέργειας.  Επιπλέον, πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία διεκδικούσε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενδιαφέρον όμως που σταδιακά απέσυρε.

Το αντικείμενο εργασιών της Επίλεκτος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την εκκόκκιση έως την τελική επεξεργασία και πώληση παντός είδους νημάτων. Στα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνονται εκκοκκισμένο βαμβάκι, νήματα βαμβακερά εκρού, πεννιέ-καρντέ, χρωματιστά, γκαζέ- μερσεριζέ, υποπροϊόντα εκκοκκίσεως και νηματοποιήσεως βάμβακος κ.α.

Διαθέτει τέσσερις παραγωγικές μονάδες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στα Φάρσαλα, τη Λιβαδειά, την Αμφίκλεια και στη Μεγάλη Βρύση Λαμίας, με μηχανήματα νέας τεχνολογίας. Οι πωλήσεις της εταιρίας απευθύνονται κυρίως στην αγορά του εξωτερικού, καθώς το 70% περίπου της παραγωγής της εξάγεται.

Με τις μετοχές της να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από τις 15 Απριλίου του 1991, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1970 από τους αδερφούς Χρήστο, Χαράλαμπο, Ηλία, Μιχάλη και Ιωάννη Δοντά, ξεκινώντας με μια μονάδα παραγωγής βαμβακονημάτων στα Φάρσαλα. Μέσα σε μια 30ετία η δυναμικότητα της ξεπέρασε κάθε προσδοκία, οδηγώντας την επιχείρηση σε επίπεδα που την κατέταξαν μεταξύ των μεγαλύτερων και πλέον κερδοφόρων ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων. H εταιρία εισήχθη στην Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στις 15 Απριλίου 1991

Σύμφωνα με την τελευταία χρηματιστηριακή ενημέρωση, η Prima Συμμετοχές κατέχει το 41,78% του μετοχικού κεφαλαίου της Επίλεκτος, ο Γεώργιος Δοντάς 07,22%, η Φωτεινή Δοντά του Μιχαήλ 07,22%, ο Απόστολος Δοντάς 05,53% και η Φωτεινή Δοντά του Ιωάννη 05,59%

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.