«Στενάζει» η μόδα – Ελπίζει στις εκπτώσεις

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

«Στενάζει» η μόδα τις τελευταίες ημέρες. Οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ένδυσης, υπόδησης, προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. «Η έλλειψη ρευστότητας, στην αγορά βάζει σε δεύτερη μοίρα τους τομείς που σχετίζονται με τη μόδα» υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καν το ταμείο τους.

Αντιμέτωποι ακόμα και με μηδενικούς τζίρους, οι καταστηματάρχες στηρίζουν τώρα τις ελπίδες τους στην εκπτωτική περίοδο που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ προγραμματισμένα είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν και την Κυριακή 19 Ιουλίου.  «Εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην πολιτική και την οικονομία, τότε δύσκολα θα υπάρξει ανάκαμψη και ο εμπορικός κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με απανωτά λουκέτα» εκτιμούν εκπρόσωποι του εμπορίου.

Ο Σωτήρης Αντωνίου διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα πολύ μικρά καταστήματα, αυτά που αποκαλούμε «καταστήματα γειτονιάς». Προτεραιότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών, γι΄ αυτό και ο μοναδικός κλάδος που κινείται είναι αυτός των τροφίμων. «Τα ρούχα και τα παπούτσια αυτή τη στιγμή θεωρούνται είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές, που αρνούνται ακόμα και να περάσουν το κατώφλι των εμπορικών καταστημάτων» αναφέρουν με παράπονο οι καταστηματάρχες.

Αναφερόμενος στους τζίρους των καταστημάτων, ο Παντελής Φιλιππίδης πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προσδιορίζει ότι τα ποσοστά των πωλήσεων κυμάνθηκαν από μηδέν έως 10% επί του τζίρου που πραγματοποίησαν τα καταστήματα πέρυσι. Κι όλα αυτά παρά τις συγκρατημένες πωλήσεις στο εμπόριο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών.

Θέση για την κατάσταση του εμπορίου πήρε νωρίτερα η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών Καταναλωτών σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:  «Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις σε όποιο κλάδο και αν αυτές ανήκουν έχουν δεχτεί ένα καίριο μη αντιστρέψιμο πλήγμα. Όπως υπολογίζεται και αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί και με περαιτέρω στοιχεία δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο δωδεκάμηνο θα οδηγηθούν σε αιφνίδιο θάνατο με αποτέλεσμα την οικονομική ερημοποίηση και τη δημιουργία συνεπειών ενός κοινωνικού Αρμαγεδώνα που θα θρυμματίσει το συνεκτικό ιστό της κοινωνίας».

 

 

Exit mobile version