«Θέση μας είναι και παραμένει να κρατήσουμε την ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα στο ενεργειακό σύστημα και να προσαρμόσουμε όλα τα δεδομένα στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που ακολουθούν όλες οι χώρες» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του στη Πτολεμαΐδα όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες του 38ου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Από το βήμα του 38ου συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, μίλησε για την επιδίωξη της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί ο ρόλος του λιγνίτη στο μέγιστο βάρος του ενεργειακού μίγματος με καταληκτικό στόχο όπως ανέφερε «να συμπεριληφθεί στα τελικά κείμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς». Σημείωσε ότι η επίκληση της διατήρησης ενός μεγάλου ποσοστού στο ενεργειακό μείγμα έχει να κάνει και με λόγους ασφάλειας της χώρας ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παράλληλα «θα πρέπει να τηρούνται και οι δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα».
Όπως επεσήμανε -σε αντίθεση με την αντιπολίτευση- «καταφέραμε να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο με ποσοστό 51% η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ» ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που ορίζει ρητά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ.
Ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι παραμένει ανοικτή η συζήτηση για το τι σημαίνει 40% λιγνιτικών μονάδων, καθότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη εάν στη λίστα που θα καταρτιστεί, θα περιλαμβάνονται υπό απόσυρση μονάδες ή μονάδες με μεγάλο ορίζοντα λειτουργίας ή ακόμη και μονάδες που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Δήλωσε ότι η ΔΕΗ, η κυβέρνηση και οι θεσμοί, είμαστε στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για να καθορίσουμε ένα μοντέλο ορυχείων και σταθμών παραγωγής που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον από επιχειρηματικά σχήματα για τις μονάδες και τα ορυχεία», υπενθύμισε ότι «κατοχυρώσαμε να μπορούν να συμμετέχουν και φορείς του δημοσίου» και όπως ανέφερε δεν θα δικαιωθούν όσοι λένε ότι δεν θα γίνει τίποτα «γιατί από τα πρώτα δείγματα που έχουμε υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον». Τόνισε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι «να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε οποιασδήποτε διαδικασία μεταβίβασης μονάδων και ορυχείων».
Κατά την είσοδό του στο χώρο του συνεδρίου δέχθηκε τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Αναργύρων, που εξ αιτίας της γειτνίασης του χωριού τους με το ορυχείο Αμυνταίου, πολλά σπίτια κα υποδομές έχουν υποστεί ρωγμές και οι κάτοικοι ζήτησαν από τον υπουργό να μεριμνήσει άμεσα για την μετεγκατάσταση του οικισμού. Ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με τους κατοίκους και τους φορείς και ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε κατοχύρωση της χρηματοδότησης για τη μετεγκατάσταση του οικισμού. «Κάνουμε ότι είναι καλύτερο δυνατό ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε στην έκδοση προεδρικού διατάγματος» ανέφερε.
Ενώ στο βήμα του συνεδρίου βρισκόταν ο Γιώργος Σταθάκης, σύνεδροι που ανήκουν στην συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα.