Στ. Πιτσιόρλας (ΤΑΙΠΕΔ): Διάτρητη η σύμβαση για το Ελληνικό – Θα επανεξεταστεί

Επανεξέταση της σύμβασης για το Ελληνικό, προανήγγειλε ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος ενεκρίθη χθες, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Λεούση κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Πιτσιόρλας προανήγγειλε, όχι την κατάργηση της σύμβασης αλλά την επανεξέτασή της τονίζοντας ότι η σύμβαση είναι διάτρητη. «Είναι αυτονόητο ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες δεν πωλούνται» ανέφερε ο Στ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: «Αν αξιοποιηθεί το Ελληνικό ή όχι εξαρτάται από τον τρόπο αξιοποίησής του. Η μέχρι τώρα πορεία είναι λάθος και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Είναι προβληματικός ο τρόπος. Θα επανεξεταστεί», είπε ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ουσιαστικά, όπως λένε οι πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η νέα διοίκηση του Ταμείου θα καλέσει την ανάδοχο κοινοπραξία προκειμένου να βρεθούν νέες λύσεις για την αξιοποίηση της έκτασης, πιθανότατα να προταθούν διαφορετικά σχέδια για μέρος των 6.000 στρεμμάτων.

“Αξιοποίηση δε μπορεί να γίνει υπό το άγχος των προβλημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Οχι πωλήσεις μπιρ παρά” είπε ο κ. Πιτσιόρλας. “Συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε το δημόσιο να είναι παρόν στα έργα που θα γίνουν. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία διεθνής. Θα μπορούσαν να πωληθούν πράγματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας.

Τέλος η προσέλκυση των επενδυτών που όλους μας ενδιαφέρει δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει ένα πολύ σαφές πλαίσιο, πολύ καθαρή εξήγηση. Και πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δικαίου γι’ αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να γνωρίζουν πως θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες της νομιμότητας. Το λέω γιατί είχαμε πρόσφατα μια απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την παραχώρηση του Αστέρα. Αυτό εκθέτει τη χώρα και εκθέτει τις διαδικασίες. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιους είδους αποτελέσματα”.

Ο Αντώνης Λεούσης υποστήριξε ότι “η καλύτερη αξιοποίηση δεν είναι πάντα η πώληση, ενίοτε ίσως είναι καλύτερη η μακροχρόνια αξιοποίηση μέσω μίσθωσης ή μέσω παραχώρησης για ορισμένα χρόνια. Το να επανέρχεται στο δημόσιο η δημόσια περιουσία είναι θετικότερο από μια πώληση. Έτσι εξασφαλίζουμε το ότι θα έχουμε έσοδα εις το διηνεκές”.

 

 

Exit mobile version