Quantcast
Σπ. Παπασπύρου (Πειραιώς): Εθνικός στόχος η διαχείριση των κόκκινων δανείων - enikonomia.gr
share

Σπ. Παπασπύρου (Πειραιώς): Εθνικός στόχος η διαχείριση των κόκκινων δανείων

δημοσιεύτηκε:

Εθνικό στόχο χαρακτήρισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρος Παπασπύρου, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα παλαιά προβληματικά δάνεια έχει υποχωρήσει πολύ γρήγορα παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ειδικότερα μέσα στο 2015, η υποχώρηση είναι άνω του 15%.

Ο κ. Παπασπύρου επισήμανε ότι τα μισά από τα προβληματικά δάνεια μπορούν να ρυθμιστούν και να εξυπηρετούνται ομαλά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί για ένα 10-15% των δανείων, επιδιώκοντας να μη γίνει κανένα λάθος, να υποθηκεύουμε το μέλλον όλων των Ελλήνων.

Ανέφερε επίσης ότι ακόμη και η πώληση μέρος δανείων ή χαρτοφυλακίων δεν θα δημιουργήσει προβλήματα καθώς υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας ενώ η κοινωνία λειτουργεί κάτω από κανόνες. Πρόβλημα θα υπήρχε εάν δεν υπήρχε δίχτυ προστασίας και λειτουργούσαμε άναρχα ως κοινωνία είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των καταθέσεων εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή τους, καθώς δημιουργούνται πλέον οι κατάλληλες συνθήκες εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν από τα 45 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν φύγει εκτός τραπεζών και είναι στην Ελλάδα , θα επιστρέψουν περίπου 15 δισ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη τριετία.

Από τα περισσότερα από τα 100 δισ. που έχουν φύγει εξωτερικό η επιστροφή θα είναι βραδύτερη.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο με ψηλότερες αποδόσεις από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.