Sonae Sierra: Καθαρά Κέρδη €94,8 εκατ. το εννεάμηνο του 2015

Η Sonae Sierra, η διεθνής εταιρεία που ειδικεύεται στον κλάδο των εμπορικών κέντρων, κατέγραψε καθαρά κέρδη €94,8 εκατ. για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, σε σύγκριση με τα €59,8 εκατ. που κατεγράφησαν για την αντίστοιχη περίοδο το 2014.

Πέραν της αύξησης κατά 59% των Καθαρών Κερδών, το τρίτο τρίμηνο του 2015 χαρακτηρίσθηκε επίσης από αύξηση στις πωλήσεις των καταστημάτων. Σε συγκρίσιμη βάση, οι πωλήσεις των καταστημάτων στο Ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο κατέγραψαν αύξηση κατά 2,6%, με έμφαση στην κατά 6% αύξηση στην Ιταλία, 3,9% στην Ισπανία και 2,8% στην Πορτογαλία. Η Βραζιλία διατήρησε θετικές επιδόσεις, καθώς η αύξηση των πωλήσεων στα καταστήματα έφτασε στο 5,1% (στο τοπικό νόμισμα, το ρεάλ), σε σύγκριση επίσης με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Το γενικό ποσοστό πληρότητας του χαρτοφυλακίου ήταν 95,1%, φτάνοντας στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2014, ως αποτέλεσμα της υψηλής ποιότητας των εμπορικών κέντρων της Sonae Sierra και της αποτελεσματικής και βιώσιμης διαχείρισης της εταιρείας.

Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sonae Sierra, Fernando Guedes de Oliveira, “οι πρώτοι εννέα μήνες του 2015 παρουσιάζουν ιδιαιτέρως βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα καθώς και ισχυροποίηση της οικονομικής μας απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο η Sonae Sierra απέδειξε την ικανότητά της να αξιοποιήσει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών καθώς και την ετοιμότητά της να διερευνήσει ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως καταδεικνύεται από την ανακοίνωση μας σχετικά με την πρώτη επένδυση της Sonae Sierra στην αγορά της Κολομβίας, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την πρόθεσή μας να διευρύνουμε τη θέση της Εταιρείας σε νέες ευκαιρίες προώθησης των υπηρεσιών μας και σε νέες αγορές.”

Στους πρώτους εννέα μήνες του 2015, τα Άμεσα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €42.3 εκατ., αύξηση κατά 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Η αύξηση των Άμεσων Καθαρών Κερδών οφείλεται κατά κύριο λόγο στα βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα, την αύξηση στην παροχή υπηρεσιών και την πρόοδο στα οικονομικά αποτελέσματα. Η εν λόγω πρόοδος είναι το αποτέλεσμα χαμηλοτέρων επιτοκίων και το τέλος ορισμένων χρηματοπιστωτικών μέσων αντιστάθμισης του κινδύνου των επιτοκίων. Η οργανική βελτίωση απορροφήθηκε, εν μέρει, από την αρνητική εξέλιξη των ισοτιμιών του βραζιλιάνικου ρεάλ, το οποίο υπέστη υποτίμηση κατά 11% έναντι του ευρώ, σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2014. 

Τα Έμμεσα Κέρδη έφτασαν τα €52,5 εκατ., αύξηση κατά 121% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, κυρίως λόγω της πτώσης των αποδόσεων στην Ευρώπη, ιδιαιτέρως στην Πορτογαλία, η οποία καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

 

Ανάπτυξη νέων έργων, εκτίμηση χαρτοφυλακίου και παροχή υπηρεσιών

 

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, η Εταιρεία συνέχισε τη στρατηγική της για μεγαλύτερη έκθεση σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, εκτίμηση ακινήτων και παροχή υπηρεσιών προς τρίτα μέρη.

Σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες ανάπτυξης, η Sonae Sierra ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση στην Κολομβία μέσω της απόκτησης οικοπέδου στην Cucuta, όπου θα δημιουργήσει καινούριο εμπορικό κέντρο με Μεικτή Εκμισθώσιμη Επιφάνεια 40 χιλιάδων m2 (GLA), στα πλαίσια επένδυσης ύψους €47 εκατ., προγραμματισμένης να εγκαινιαστεί το 2017.

Η ανάπτυξη του ParkLake (Βουκουρέστι, Ρουμανία), προχωρεί με καλό ρυθμό. Αποτελεί επένδυση ύψους €180 εκατ. σε Μεικτή Εκμισθώσιμη Επιφάνεια 70.000 m2, όπου ήδη το 90% της εν λόγω Επιφάνειας έχει εκμισθωθεί και/ή δεσμευθεί, ενώ προγραμματίζεται να εγκαινιασθεί το 2016. Η σύμβαση χρηματοδότησης υπεγράφη το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η ανάπτυξη του Εμπορικού Κέντρου Zenata (Μαρόκο) – επένδυσης ύψους €100 εκατ. με περισσότερα από 250 καταστήματα με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 90.000 m2 – και του Designer Outlet (Μάλαγα, Ισπανία) – επένδυσης ύψους €115 εκατ. με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 30.000 m2 – συνεχίζονται επίσης σε καλούς ρυθμούς και αμφότερα προγραμματίζονται να εγκαινιασθούν το 2017.  

Παραμείναμε πολύ δραστήριοι στην εκτίμηση του ενεργού χαρτοφυλακίου μας. Επενδύσαμε ή σχεδιάζουμε να επενδύσουμε το 2015 και το 2016 γύρω στα €69 εκατ. στην Πορτογαλία. Μάλιστα, ολοκληρώσαμε ήδη την ανακαίνιση του NorteShopping, επένδυση ύψους €5 εκατ., και ήδη ανακοινώσαμε την πλήρη ανακαίνιση του Centro Vasco da Gama, επένδυση ύψους €8 εκατ. που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2016, καθώς και την έναρξη νέας επέκτασης του NorteShopping, επίσης το 2016, με επένδυση που θα ανέρχεται στα €56 εκατ. με σκοπό την αύξηση κατά 24% της παρούσας μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας του εμπορικού κέντρου.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες διαχείρισης και εκμίσθωσης εμπορικών κέντρων για τρίτους, πέραν της υπογραφής έξι νέων συμβάσεων σε Ισπανία, Ρουμανία και Τουρκία, επισημαίνουμε την έναρξη παροχής υπηρεσιών για επτά εμπορικά κέντρα σε Γερμανία (Quarré Wandsbek-Markt, Mercado και Geschäftshaus Ottensen), Ιταλία (Ligabue), Ρουμανία (Marasti Parking, στην Κλουζ), Ισπανία (S.C. Bahía Mar, στο Puerto de Santa Maria) και Τουρκία (για το Istanbul Balance Project).

Σε ό, τι αφορά την παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, η Εταιρεία υπέγραψε 10 νέες συμβάσεις σε χώρες όπως οι Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία.

 

               

 

 

 

 

 

 

 

                                                

Exit mobile version