Σήμερα «κληρώνει» για τον ΔΕΣΦΑ

Σήμερα στις 5 το απόγευμα λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων κοντά στη διαδικασία επιμένουν ότι τελικά θα κατατεθούν δύο προσφορές, θα προσέλθουν δηλαδή με δεσμευτική οικονομική προσφορά και τα δύο σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Ωστόσο είναι πιθανόν να υπάρχει μια «έκπληξη» όσον αφορά τη σύνθεση της μίας εκ των δύο κοινοπραξιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energypress, η εταιρεία Gasunie, δηλαδή ο Ολλανδός διαχειριστής, η οποία συμμετέχει μέχρι τώρα στην κοινοπραξία που έχει ως επικεφαλής την Ιταλική Snam, πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνεται στο τελικό σχήμα που θα καταθέσει σήμερα προσφορά.

Αλλά και αν παραμείνει, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποχωρήσει στη συνέχεια, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή της διοίκησής της να δραστηριοποιηθεί σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στην ίδια κοινοπραξία, εκτός της Snam, συμμετέχει επίσης η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, μια ενδεχόμενη αποχώρηση των Ολλανδών δεν θα έχει ούτε νομικές, ούτε άλλες συνέπειες και η διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.

Ερωτηματικό από την άλλη παραμένει η μορφή που θα έχει, εάν βεβαίως έχει, η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στη δεύτερη κοινοπραξία που διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή εκείνη που απαρτίζεται από την ισπανική Reganosa, και τη ρουμανική Transgaz.

Και τούτο διότι έχει μεν διαρρεύσει η συμμετοχή της EBRD, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς με τους οποίους μίλησε το energypress, «θα πρόκειται για ασυνήθιστη πρακτική δεδομένου του θεσμικού της ρόλου».

Ενδιαφέρον επίσης έχει η θέση που παίρνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όταν ερωτώνται από το energypress για το αποδεκτό τίμημα: «Όλες οι προϋποθέσεις και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα έχουμε πολύ καλύτερο τίμημα από εκείνο που είχε διαμορφωθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε σεντς κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη, πρέπει να σημειωθεί, είναι η στάση που έχουν τα ΕΛΠΕ, η διοίκηση των οποίων έχει διαμηνύσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι το αν θα πουλήσει τελικά το ποσοστό του Ομίλου στον ΔΕΣΦΑ θα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με κριτήριο το τίμημα που θα προσφερθεί.

Από την άλλη, βεβαίως, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι μια εμπλοκή στο διαγωνισμό θα είναι δυσκολοδιαχειρίσιμη από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ είναι μία από τις τρεις εκκρεμότητες μαζί με το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς που θα κρίνουν την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ, με το ρολόι να μετρά αντίστροφα μέχρι την 19η Φεβρουαρίου και την νέα συνεδρίαση του Eurogroup.


Πηγή Πληροφοριών: energypress

Exit mobile version