ΣΕΠΕ: “Εκτοξεύτηκαν” οι επενδύσεις στο Fintech, το 1ο τρίμηνο του 2016

Εξαιρετικό δείχνει να είναι το momentum για τη σχετικά νεόκοπη, αλλά πολλά υποσχόμενη, αγορά της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (financial technology – FinTech).  Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε εταιρείες και startups, που δραστηριοποιούνται στο FinTech, προσέλκυσαν, μόνο το 1ο τρίμηνο του 2016, επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των $5,3 δις.

Μάλιστα, σε ένα μάλλον δυσμενές παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι εταιρείες του financial technology κινητοποίησαν, το εξεταζόμενο διάστημα, επενδυτικά κεφάλαια αυξημένα κατά 67% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η πορεία των επενδύσεων στο FinTech σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1ο τρίμηνο του 2016, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το next big thing για τους επενδυτές.

Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται με τις εταιρείες του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, οι οποίες αξιοποιούν τα κενά και τις αδυναμίες της τραπεζικής αγοράς, προκειμένου να προσφέρουν εναλλακτικά ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακά πορτοφόλια, διαδικτυακή μεταφορά χρημάτων), να έρχονται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Την προσοχή των επενδυτών προσελκύει και άλλο ένα χαρακτηριστικό της ανερχόμενης αγοράς του financial technology, ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική “επανεκκίνηση” των βασικών διαδικασιών χρηματοδότησης προς όφελος των μικρομεσαίων εταιρειών ανά τον κόσμο.

Η ευρωπαϊκή αγορά του FinTec, από κοινού με αυτήν της Ασίας, φαίνεται ότι συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς απορρόφησαν το 62% των συνολικών κεφαλαίων, που επενδύθηκαν στην αγορά το 1ο τρίμηνο του 2016. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την αγορά του financial technology περιλαμβάνονται σε σχετικό report της Accenture, που αναλύει τις τάσεις στον τομέα του FinTech. Η λεγόμενη “τέταρτη βιομηχανική επανάσταση” είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που φέρνει νέες καινοτομίες και ευνοεί τα νέα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία είτε συνεργάζονται, είτε ανταγωνίζονται με το παραδοσιακό κανάλι, αυτό των τραπεζών.

 

Συνεργάτες ή ανταγωνιστές

 

Η έρευνα της Accenture εντοπίζει άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας με προορισμό το financial technology τόσο αναφορικά με τις εταιρείες του κλάδου, που παρέχουν υπηρεσίες στις τράπεζες, όσο και σε σχέση με επιχειρήσεις του FinTech, που ανταγωνίζονται το τραπεζικό κανάλι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι χρηματοδοτήσεις σε επιχειρηματικά εγχειρήματα financial technology, που απευθύνονται στις τράπεζες (collaborative fintech ventures), αντιπροσώπευαν το 44% των συνολικών επενδύσεων στον τομέα, με το υπόλοιπο ποσοστό να απορροφούν εγχειρήματα ανταγωνιστικά προς τις τράπεζες.

Οι εταιρείες της τελευταίας κατηγορίας, αποκαλούμενες και ως “disruptors” των τραπεζών, αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλή επενδυτικό προορισμό στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις του financial technology, που προωθούν εναλλακτικά προς τις τράπεζες ψηφιακά εργαλεία, αυξήθηκαν – ως ποσοστό του συνόλου – από 62% το 2010, σε 86% το 2015.

 

Ανοδική πορεία

 

Συνολικά, το 2015 οι επενδύσεις σε εταιρείες Fintech αυξήθηκαν κατά 75%, υπερβαίνοντας τα $22 δις. Πρωταγωνιστής αναδείχθηκε εκ νέου η αγορά του financial technology των ΗΠΑ, που απορρόφησε τα $4,5 δις (αύξηση 44% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα), ενώ αυτή της Κίνας κέρδισε έδαφος κατά 445% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, συγκεντρώνοντας χρηματοδοτήσεις $2 δις. Μεγάλη κινητικότητα σημειώθηκε στην Ινδία ($1,65 δις), στη Γερμανία ($770 εκατ.) και την Ιρλανδία ($631 εκατ.).

Οι σχετικές επενδύσεις στην Ευρώπη, υπερδιπλασιάστηκαν έναντι του 2014 (120%), με τον αριθμό των συμφωνιών να αυξάνεται κατά 51%.

 

Exit mobile version