Σε λειτουργία και πλήρη ανάπτυξη το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της Wind στην Καλαμάτα

Η κατασκευή του πιλοτικού δικτύου, το οποίο αποτελεί την βάση για την πλήρη ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και στις περιοχές που θα ανατεθούν στην η WIND Ελλάς, διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, τουλάχιστον 100 χρήστες, που αυξάνονται συνεχώς, δοκιμάζουν τις πρωτόγνωρες χρήσεις και δυνατότητες των νέων υποδομών οπτικών ινών.

Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:
α) Fiber to the Curb (FΤΤC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (το γνωστό ΚΑΦΑΟ), όπου στην συνέχεια η υπηρεσία παρέχεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Εδώ χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus & G.fast και στην πιλοτική λειτουργία μετρήθηκαν ταχύτητες από 50 έως 200/300+ Mbps.
β) Fiber to the Building (FΤΤΒ):Αφορά στην τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία παρέχεται μέσω του δικτύου χαλκού από σε κάθε κατοικία – κτήριο. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast, που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.
γ) Fiber to the Home (FΤΤH): Είναι η τοπολογία που αφορά στην τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη, τεχνολογία που δίνει άλλες διαστάσεις στην εμπειρία της διαδικτυακής σύνδεσης με ταχύτητες ως και 1 Gbps.

Σχετικά με τα οφέλη και τις προοπτικές στην κοινωνία καισ την οικονομία από την αξιοποίηση των Δικτύων οπτικών ινών ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής ανάφερε:
« Είναι προφανές πόσο κρίσιμο είναι ιδιαίτερα για την Ελλάδα να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων».

Ο κ. Νάσος Ζαρκαλής τόνισε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες:
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Υπάρχει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως και τους παρόχους που είναι ικανοί να επενδύσουν με μακροπρόθεσμη επενδυτική και τεχνολογική βιωσιμότητα και στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων»

Οσον αφορά στον ρόλο της WIND στη νέα εποχή ανάφερε πως:
«Eχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».

Με σχέδιο αναπτύσσονται δίκτυα οπτικών ινών
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Δικτύου Οπτικών Ινών στην Καλαμάτα, με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης του κ. Παναγιώτη Νίκα, ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της WIND, Αντώνης Τζωρτζακάκης παρουσίασε με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες το πιλοτικό δίκτυο, το οποίο κάλυψε συνολικά 3,5 χιλιάδες γραμμές και 277 σπίτια, αναφέροντας: «Εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών και αξιοποιούν υπηρεσίες από διαφορετικές τεχνολογίες, τις οποίες εντάσσονται στο ολοκληρωμένο 3ετές επενδυτικό πλάνο που καταθέσαμε στην ΕΕΤΤ. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus & G.fast), που δίνουν πρωτόγνωρες υπερυψηλές ταχύτητες για την Ελλάδα, σταθερότητα, πρακτικά απεριόριστη χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV και VR», ανέφερε και τόνισε την ετοιμότητα της WIND να προχωρήσει στις επενδύσεις της.

Το τριετές σχέδιο ανάπτυξης Δικτύων Οπτικών Ινών
Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500 χιλιάδες γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Οι περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών, μετά την σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι: Επιλεγμένες περιοχές Αττικής (π.χ Κερατσίνι, Νίκαια κ.α ) και Θεσσαλονίκης, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το
Ηράκλειο Κρήτης.

Με την τελευταία λέξη της Τεχνολογίας το δίκτυο της Καλαμάτας
Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές, ήδη στην Καλαμάτα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, αξιοποιούν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών όπως vectoring, super vectoring, G.fast και FΤΤH. Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα μας που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων, καθώς η WIND ολοκληρώνει μέχρι τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της πόλης μετά την έγκριση από την ΕΕΤΤ. Το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύψει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες από 250 Mbps και άνω, η οποία σε σχέση με τις σημερινές ταχύτητες έως 24 Mbps (ADSL) ή στα 50 Mbps (VDSL), μπορούν να χαρακτηριστούν ως «αστρονομικές».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Δημάρχου της Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ανάφερε: «Σαφώς είμαστε ικανοποιημένοι στην Καλαμάτα από την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την WIND. Το γεγονός ότι η πόλη μας γίνεται η πρώτη πόλη υπερυψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το internet θα προσδώσει πολλά στοιχεία ανάπτυξης και τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις της πόλης τον Τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα και την παραμονή των νέων στον τόπο τους. Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας από την αρχή στήριξε αυτό το σημαντικό έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μαζί με τους δημότες, τους φορείς και τις επιχειρήσεις».


Exit mobile version