Σε Elpedison, Ήρων και Protergia 90Μwh/h από τη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας

Στα 40,02 ευρώ/ Mwh διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή στην προχθεσινή δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) αλλά η έκπληξη της ημέρας ήταν η αγορά ενός πακέτου 14 Mwh/h ελάχιστα λεπτά πριν από τη λήξη της όλης διαδικασίας στην τιμή εκκίνησης των 37,37 ευρώ/ Mwh.

Η ποσότητα που διατέθηκε, οι 145 Mwh/h, απορροφήθηκαν άνετα από την αγορά και όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες, οι τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας, η Elpedison, η Ηρων και η Protergia, εξασφάλισαν περί τις 90 Mwh/h στην τιμή των 39,92 ευρώ/MWh. Tα 40,02 ευρώ/ Mwh, που ήταν και η υψηλότερη τιμή, αφορούσαν δύο μικρά πακέτα, των 2 MW το καθένα και προορίζονταν για βιομηχανικούς καταναλωτές.

Το ενδιαφέρον της ημέρας ήταν η κίνηση ενός εκ των παικτών, που έδωσε το «παρών» από το ξεκίνημα ως τη λήξη της δημοπρασίας και εκμεταλλευόμενος μία από τις δυνατότητες που δίνει το Yankee Auctions (το σύστημα δημοπρασιών που έχει υιοθετήσει ο ΛΑΓΗΕ για τα ΝΟΜΕ) κατάφερε λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης να αποκτήσει το πακέτο των 14 Mwh/h που διεκδικούσε εξ αρχής, στην τιμή εκκίνησης, παρότι τα ενδιάμεσα πακέτα πουλήθηκαν σε υψηλότερη τιμή. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 12.00 μ. και ολοκληρώθηκε στις 14.42. Ας σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοπρασία, του Ιανουαρίου, η υψηλότερη τιμή ήταν τα 41,14 ευρώ/ Mwh.

Exit mobile version