Σε 200.000 επιχειρήσεις τα πρώτα POS για αναγκαστικές πληρωμές με κάρτες

Με 200.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ξεκινά από φέτος η υποχρεωτική εγκατάσταση POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες. Στο στόχαστρο μπαίνουν ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και επαγγελματίες ή τεχνίτες που δεν δέχονται ως τώρα πληρωμές με τραπεζικά μέσα.

Αν και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ολοκληρωμένη η απόφαση που στις 13/1 το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπεγράφη για τις πληρωμές με «πλαστικό χρήμα» που θα «μετράνε» στο αφορολόγητο, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι εντός των επομένων ημερών θα εκδοθεί και άλλη κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει σε ποιους θα επιβληθεί να έχουν μηχανήματα συναλλαγών για να κάνουν αποδεκτές τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «η ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών θα προσδιορίζει τους πρώτους 200.000 υπόχρεους, οι οποίοι θα οφείλουν να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα. Το υπουργείο, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, μπορεί να προσδιορίσει, ανά επάγγελμα, τον κίνδυνο φοροδιαφυγής και απόκρυψης εσόδων.

Καθώς, βέβαια, και το ποσοστό των επαγγελματιών, ανά κατηγορία, που δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Με βάση την κατηγοριοποίηση αυτή θα προσδιοριστούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που θα εντάσσονται, σε τρεις φάσεις, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα στην τριετία υλοποίησης του νόμου.

Πρώτα θα ενταχθούν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας (επικείμενη ΚΥΑ) οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με υψηλή ροπή προς φοροδιαφυγή και χαμηλή διείσδυση αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών».

Διασταυρώσεις και κυρώσεις

Στα θέματα φοροδιαφυγής, ο κύριος Τσακαλώτος ανέφερε στην συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής πως η προσπάθεια εστιάζεται, κυρίως, σε δύο βασικούς πυλώνες:

-Στη διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης και

-Στη συνεχή αναβάθμιση της ικανότητας των αρμόδιων υπηρεσιών να συλλαμβάνουν τη φοροδιαφυγή.

«Σ’ αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε «κινούνται οι σημαντικότατες δράσεις τόσο της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων όσο και της διαμόρφωσης του περιουσιολογίου το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Δεδομένου, όμως, ότι βρίσκεται στη φάση της διαμόρφωσης δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά στο «ποινολόγιο» θεωρούμε ότι είναι επαρκές στην παρούσα φάση, χωρίς να αποκλείουμε, βέβαια, επιμέρους παρεμβάσεις σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές μεγάλων πολυεθνικών, αν αυτές κριθούν απαραίτητες» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πηγή: protothema.gr


Exit mobile version