«Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή του σχεδίου αναδιάρθρωσης με την Τράπεζα Πειραιώς».
Αυτό υποστηρίζει σε αποκλειστικές του δηλώσεις του στην Καθημερινή ο νέος πρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, προσθέτοντας τα εξής: «Εκτιμώ ότι το αργότερο σε 15 ημέρες από σήμερα θα έχουν υποβληθεί οι εκθέσεις των συμβούλων, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσουμε με την τράπεζα στην υπογραφή της συμφωνίας. Μην ξεχνάτε ότι η εταιρεία παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και έχει άμεση ανάγκη ένεσης ρευστότητας».
Ο κ. Ρώσσιος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ιστορικής βιομηχανίας, αφού αναμένεται η φετινή σπορά ζαχαρότευτλων να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ αποκαλύπτει ότι «με τον απεγκλωβισμό της σιδηροδρομικής γραμμής της Ειδομένης απελευθερώθηκε σημαντική ποσότητα ζάχαρης που θα κατευθυνθεί σε παραγγελίες από εταιρείες κονσερβοποιίας».
Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για την τύχη των δύο ζαχαρουργείων στη Σερβία, ο πρόεδρος της ΕΒΖ είναι ειλικρινής: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την πώληση των δύο ζαχαρουργείων στη Σερβία προκειμένου να διασώσουμε τις εγχώριες μονάδες σε Πλατύ Ημαθίας, Ορεστιάδα και Ξάνθη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ «αυτή την περίοδο προχωράμε σε διακανονισμό των οφειλών μας προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ανάλογη διαδικασία έχουμε ξεκινήσει και με τη ΔΕΠΑ». Ανήσυχος εμφανίζεται ο κ. Ρώσσιος από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους εργαζομένους, υποστηρίζοντας τα εξής: «Δεν τα βρήκαμε με τους εργαζομένους, αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις εργασιακές σχέσεις, αφού όλοι μας και διοίκηση και εργαζόμενοι πρέπει να καταστήσουμε την ΕΒΖ ανταγωνιστική για να ξεφύγει οριστικά από τη δύσκολη περίοδο που βιώνει σήμερα η ιστορική βιομηχανία».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, δεν υπήρξε πεδίο συνεννόησης και οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς η συμβιβαστική πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για την προσωρινή μείωση κατά 33% των αποδοχών των εργαζομένων με όριο προστασίας τα 1.340 ευρώ μηνιαίως, απορρίφθηκε. Το σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΒΖ προβλέπει μεταξύ άλλων: α) νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ προς κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης υπό προϋποθέσεις, β) μεταβίβαση των μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των θυγατρικών στη Σερβία, γ) μελλοντική διαγραφή μέρους του χρέους υπό προϋποθέσεις. Τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς είναι: πρώην εργοστάσιο Λάρισας, πρώην εργοστάσιο Ξάνθης, επιχειρηματικό ακίνητο (Κουντουριώτη – Θεσσαλονίκη), επιχειρηματικό ακίνητο (Σίνδος Θεσσαλονίκη), επιχειρηματικό ακίνητο (Κολωνάκι), γραφεία ΕΒΖ (Μητροπόλεως) και θυγατρικές σε Σερβία με ενδεικτική αξία πώλησης μετοχών τα 25 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του δανεισμού της ΕΒΖ (114,6 εκατ. ευρώ), θα εκδοθούν δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 60 εκατ. ευρώ και 54,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Η ρύθμιση θα είναι 10ετής με διετή περίοδο χάριτος κεφαλαίου και η αποπληρωμή θα γίνει: Σε 12 τριμηνιαίες δόσεις (ύψους 345 εκατ. ευρώ) με την πρώτη δόση να είναι καταβλητέα 24 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας έως το τέλους του 5ου έτους και σε 19 τριμηνιαίες δόσεις από την αρχή του 6ου έτους ώς τη λήξη του 10ου έτους.
Για τη ρύθμιση του δανεισμού προβλέπονται η υποθήκευση των παραγωγικών στοιχείων της εταιρείας: Εργοστάσια Πλατέως, Σερρών και Ορεστιάδας, καθώς και ο ενεχυριασμός επί του συνόλου των υφιστάμενων και μελλοντικών ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας.
Τέλος, προβλέπεται ότι η πώληση των μετοχών των θυγατρικών στη Σερβία θα πραγματοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε συντονισμό με την Τράπεζα Πειραιώς εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.